ROZWIĄZANE Brak możliwości modyfikacji "Własny Styl CSS"

Dyskusja w 'Zmiana wyglądu sklepu i edycja zaawansowana' rozpoczęta przez użytkownika PomDrH, 17 Marzec 2016.

1. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    Witam,

jestem całkiem zielony w kodowaniu i modyfikacji CSS stron www ale muszę się całkiem szybko przyuczyć. Posiadam szablony, którym chciałbym coś zmienić jednak przy jakiekolwiek zmianie w pozycji "Własny Styl CSS" uzyskuje komunikat w prawym dolnym rogu "Wystąpił błąd składniowy LESS zaczynając od linii: 1" (załącznik). Nie ważne co wpiszę, co zmienię wyskakuje to samo. Widzę, że chodzi o pierwszą linie no niestety jak wspomniałem jestem zielony. Tym prędzej jestem zdziwiony bo jest to czysty kod, który nie był modyfikowany od zakupu.

Jakieś sugestie? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

p.s. Zrobiłem kopie, żeby nie psuć strony ;)

Załączone pliki:

2. TheL

TheL @Lider VIP Beta-tester

Docenione treści:
    535
    chwila, a gdzie Ty to modyfikujesz? umieść to we Własny Styl CSS, nie w less :D

3. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    Wiem o tym, że mam zmieniać wszystko we własnym stylu ale nie mogę nic w nim zmienić bo właśnie ten komunikat wychodzi. Zaznaczam raz jeszcze, że jakikolwiek znak zmienię, wartość itp. wyskakuje te okienko. ;(
    Wycięty screenshot to jest okno z "Własny styl CSS"

4. TheL

Docenione treści:
    535
    Wg mnie składnia ponad podaną linią jest niepoprawna dla własnego css

5. TheL

Docenione treści:
    535
    to wywal linie powyżej tej wstawianej.

6. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    Dobra, okey. Coś ruszyło po wyrzuceniu w kopii całości:

@color-black = @bgcolor2;
    @color-glowny = @maincolor;
    @frame-color = @bgcolor2;
    @color-tla = @bgcolor;
    @buttonhover = #666;
    @inputbg = #e5e5e5;
    @filterhover = #e5e5e5;
    @priceColor = @czarny;

@czarny = #000;
    @bialy = #fff;
    @szare-kreski = #e5e5e5;
    @szary-up = #666;
    @szary-hover = #000;
    @kolor-tla = @bgcolor;

To też mi w ogólnie tu nie pasowało. Tylko pytanie co to? Przypisane kolory do haseł? Oznaczenia z @ przeplatają się przez cały kod CSS tego szablonu. I pytanie po co to było w oryginalnym kodzie szablonu?

7. TheL

Docenione treści:
    535
    nie wiem jaki masz szablon, o ile w less to jest normalne to w css nie :)

8. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    Rozumiem. Pytanie czy jak to wyrzucę to nie poskutkuje to negatywnie na ogólne działanie strony?(i tak zaraz to sprawdzę) I czy nie będę musiał tego ręcznie wklepywać? Szablon z którego korzystam to designshop. Sorry jeżeli zadaje za dużo pytanie ale jednak wolałbym ominąć dalszych problemów i ponownego zwracania się w tej samej sprawie na forum ;)

Edit:
    Po wyrzuceniu efekt jest taki, że większość kolorów się pozmieniało białe na czarne, czarne na białe, szare na czarne co chyba nie jest za dobrą wiadomością ;/

Czy istnieje jakaś alternatywna metoda do przypisania kolorów do tych oznaczeń tak aby "Własny styl CSS" nie wyrzucał tego komunikatu i nie musiał tracić czasu na wpisywanie tych kolorów z "ręki"?

Ostatnia modyfikacja: 18 Marzec 2016
  9. TheL

Docenione treści:
    535
    podaj proszę adres strony

10. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    www.puloveros.com

Wszystkie zmiany na razie wykonuje na kopii, żeby nie ingerować w jego rzeczywisty wygląd.

11. TheL

Docenione treści:
    535
    ok czyli już wiemy, że masz robiony czy zakupiony szablon, trudno powiedzieć czemu autor umieścił właśnie tam kod less we własnym stylu. czy próbowałeś go przenieść do innego pliku less?

12. TheL

Docenione treści:
    535
    Przy okazji podpowiem, że masz błąd w stronie, 2 razy dodany Analytics przez co masz błędne wyniki.
    Dodatkowo nieco skąpy ten szablon pod kilkoma kątami jeśli chodzi o stronę głównej, na podstronach jest lepiej :)

13. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    Sprawa z wyglądem jest taka, że ktoś inny zajmował się tą stroną a teraz jestem za to odpowiedzialny (zielony cóż poradzić). Dlatego napisałem o tym problemie, żeby cokolwiek ruszyć. Wiec zmiany będą wchodzić etapowo, tak na prawdę strona teoretycznie nie jest "otwarta" ale wisi w sieci (odgórnie).

Fajnie bo przynajmniej nauczę się czegoś nowego. Ok wracając do sprawy czy całą tą ścieżkę z kolorami mogę umieści w jakimkolwiek .less-ie czy ma trafić do konkretnego?

edit:

po umieszczeniu gdzie indziej ten sam komunikat o tym ze less nie pasuje.

Jakieś pomysły na te kilka linijek?

Ostatnia modyfikacja: 18 Marzec 2016
  14. PomDrH

PomDrH Stały bywalec

Docenione treści:
    3
    WoW eureka! Chyba się udało pozmieniałem znaki "=" na ":" i nagle mogę zmieniać co popadnie czy są jakieś efekt uboczne tego jeszcze nie wiem ale napiszę jeżeli coś znajdę.

Mariusz lubi to.
  15. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    Rozumiem, że w poniższym kodzie zmieniłeś znaki "=" na ":" i przestał wyświetlać się komunikat błędu podczas zapisywania? W związku z tym pozwoliłem sobie ustawić temat jako "Rozwiązany".
    Kod:
    @color-black : @bgcolor2;
    @color-glowny : @maincolor;
    @frame-color : @bgcolor2;
    @color-tla : @bgcolor;
    @buttonhover : #666;
    @inputbg : #e5e5e5;
    @filterhover : #e5e5e5;
    @priceColor : @czarny;

@czarny : #000;
    @bialy : #fff;
    @szare-kreski : #e5e5e5;