Kłaniam się. Posiadam zarejestrowaną w home.pl domenę. Domena była zarejestrowana ponad rok temu, więc zarządza się nią w starym panelu (panel.home.pl). Teraz posiadam także nowy hosting w beta.home.pl i próbuję podpiąć tę domenę pod nowy hosting. Obecnie domena jest podpięta w starym systemie (panel.home.pl) pod usługę (hosting) z home.pl, więc wystarczyło w polu dodawania domeny, w odpowiednich polach wpisać login i hasło usługi, i wskazać katalog, na który ma się kierować, aby domena została podpięta pod hosting. W panelu beta.home.pl próbuję zatem podpiąć ją pod hosting na podstronie Domeny > Dodaj nową domenę > [Opcja: Dodaj własną domenę]. W polu na nazwę wpisuję więc domenę, a z listy poniżej (Powiązanie z hostingiem DNS) wybieram hosting, do którego domena ma zostać podpięta. Klikam przycisk Zatwierdź i domena pojawia mi się na liście domen (podstrona Domeny w panel.beta.home.pl). Jak widać na liście domena się pojawia, ale w poszczególnych kolumnach brakuje danych. Dziwi mnie to, że w ogóle w ten sposób mogłem dodać domenę na listę skoro uprzednio nie zmieniłem delegacji domeny w panelu jej zarządzania i ciągle jest przypisana do innej usługi (panel.home.pl) ze starego systemu. Pomyślałem więc, że zaloguję się do panel.home.pl i tam w konfiguracji domeny ustawię jej adresy DNS innego operatora, bo przecież DNS-y beta.home.pl, to dns11.home.pl i dns12.home.pl jak pokazuje mi panel. Niestety kiedy w konfiguracji domeny systemu panel.home.pl próbuję przypisać jej ww. adresy DNS, to dostaję komunikat: Jeśli chcesz, aby domenę utrzymywały serwery operatora, wybierz odpowiedni typ delegacji. Rozumiem zatem, że system wykrywa, że wpisywane adresy są w domenie operatora domeny i wymusza zmianę typu delegacji na właściwy. Jak mam rozumieć ten stan rzeczy? Czy występuje tu błąd, czy może pierwotnie dodana domena w panelu beta.home.pl została prawidłowo dodana, a nowy system sam ustawi dodanej domenie odpowiednią delegację po wykryciu, że domena jest zarejestrowana także w home.pl?
IMO w panel.home.pl dla domeny wybierasz: Przypisz domenę do usługi w home.pl i podajesz nazwę serwera (ta która widnieje w beta.home.pl) i hasło (jak mniemam do beta.home.pl). Tylko wtedy faktycznie dostaje się błąd w stylu: Pole Hasło do usługi (tylko jeśli zmiana usługi): Nieprawidłowe hasło. Nie zmieniasz delegacji na innego operatora - nie brzmi to zbyt logicznie.
Uważasz, że mniej logiczne jest wskazanie konkretnych adresów DNS, na których pracuje nowy system, niż podłączanie w starym systemie domeny do usługi, którą obsługuje system zupełnie inny - nowy? Stary system nie koniecznie musiał rozpoznawać DNS-y operatora po domenie home.pl, a mógł np. po konkretnych adresach, tj. (dns.home.pl, dns2.home.pl, dns3.home.pl). Teoretycznie jeśli wpisywałoby się wtedy każde inne niż adresy z tej puli trzech (innych adresów operatora obsługiwanych w starym systemie niema - są tylko te trzy) mogłoby być spokojnie przez system przyjmowane. Wydaje mi się, że mniej logiczne jest oczekiwanie, że stary system będzie połączony bezpośrednio z kompletnie innym nowym, pracującym w zupełnie innym środowisku.
oj to nie tak... Mnie, jako klienta, nie obchodzi to czy obsługuje to stary czy nowy system. Dla mnie obsługuje to Home.pl. Tak jak było do tej pory było akceptowalnie. Nie oczekuję tego. Liczę, że migracja będzie automatyczna dla obecnych klientów. Bo jeśli nie to... nowy system tylko dla nowych klientów?
Przepraszam LorK, ale ty kompletnie nie rozumiesz tego co czytasz. --- @Administratorzy: Czy dostanę jakieś cenne info na temat tego parkowania?
Cześć, przepraszam za kilka dni zwłoki. Wynika to z faktu, że każde zgłoszenie jest weryfikowane. Obecnie badamy ten temat, faktycznie zaobserwowaliśmy brak możliwości połączenia domeny z panel.home.pl z hostingiem, który działa na becie. Mowa tutaj o zwykłej delegacji na inne DNSy platformy beta. Jak tylko uzyskam informacje o statusie tej opcji - wrócę z odpowiedzią.
@X9DESIGN Otrzymałem informację, że tymczasowo możliwość delegacji została zablokowana (docelowo jednak będzie aktywna ). Dopytuję jeszcze co to znaczy "tymczasowo" i kiedy udostępnimy możliwość obsługi domen z panel.home.pl w beta.home.pl.
@X9DESIGN Na chwilę obecną ta opcja pozostanie zablokowana, gdyż trwają intensywne prace nad samą architekturą systemu. Zgłoszenie posiada numer QABETA-362. Dodam tylko, że Twój opis zgłoszenia trafił "bardzo wysoko" do konsultacji. Jeżeli zależy delegacji domeny to musisz jeszcze poczekać, nie jest to kwestia ani godzin, ani dni, a bardziej tygodni.
Odświeżam. Minęło już trochę czasu. Czy są jakieś postępy w tej kwestii? Hostingi są nieprzydatne bez możliwości parkowania domen zewnętrznych.
@X9DESIGN Pracujemy wciąż nad tym, aby udostępnić możliwość parkowania domen do końca tego miesiąca. Nie jest to jednak termin wiążący, gdyż równocześnie trwają prace nad kolejną aktualizacją bety, panelu oraz samej oferty. Mam nadzieję, że w ciągu 2-3 tygodni będziemy mogli przedstawić realny termin wprowadzenia funkcji parkowania domen z home.pl.
@X9DESIGN ja tylko przypominam, że beta.home.pl jest platformą testową. Wszelkie modyfikacje, zmiany, poprawki, zgodnie z planem projektu oraz Waszymi sugestiami, będą wdrażane sukcesywnie, ale wcześniej analizowane, projektowane i akceptowane. Rozumiem, że pewne funkcjonalności są oczekiwane już na tym etapie rozwoju projektu, ale mimo wszystko jest to osobna platforma, która zgodnie z założeniami całej "zabawy" w testowanie, przynajmniej do końca roku pozostaje betą. Piszę to zarówno w kontekście prośby o zachowanie cierpliwości jak i zwrócenia uwagi na to co napisałeś, że chcesz przenosić serwisy.
A czy prawie trzy miesiące, to wciąż za mało czasu, aby parkowanie domen ze starego systemu było możliwe? Pytam się, bo jeśli nie ma takiej możliwości, to nie wiem po co mi hosting w beta.home.pl. Obojętnie czy za niego zapłaciłem, czy otrzymałem za darmo w ramach aktywności w testowaniu beta.home.pl.
@X9DESIGN skonsultuję ten temat, bo faktycznie pytanie jest ciekawe. Chociaż bazując na informacjach jakie do nas docierają, pewne rozwiązania czy też ich brak, jest nadal związany z tym, że beta.home.pl jest utrzymywana w fazie beta. Generalnie to ona docelowo wejdzie na miejsce obecnego systemu sprzedaży i zarządzania, nie mniej do grudnia podtrzymujemy to że testujemy. Natomiast jak zapewne zauważyłeś, albo i nie, to Ci napiszę, w tej chwili Office 365 został w całości przeniesiony na beta.home.pl (sprzedaż), kolejne produkty już czekają na zgodę kierownika projektu. Cały projekt na pewno zakończy się sukcesem i pełnym wdrożeniem (to jest pewne) ale nadal zostaje trzymanie się harmonogramu. Wysyłam pytanie, wrócę z odpowiedzią.
@X9DESIGN z informacji jakie uzyskałem, nie mamy na ten moment żadnego ETA na to zgłoszenie. Jest ono w zespole projektowym ustawione jako priorytetowe, a zarazem stanowi jeden z kluczowych elementów przy rozpoczęciu migracji. Pozostaje więc nadal traktowanie beta.home.pl jako środowiska testowego, a w temacie domen, jeszcze bez opcji ich parkowania. Śledzimy temat.