ROZWIĄZANE Nie działa przekierowanie domeny na katalog z separacją

Dyskusja w 'Sugestie i zgłoszenia' rozpoczęta przez użytkownika poset, 16 Październik 2017.

1. poset

poset Bywalec

Docenione treści:
    0
    Mam dwie domeny - podstawową (np. mojadomena.pl) oraz poddomenę (www.mojadomena.pl). Próbuję przypisać poddomenę www.* na podkatalog z separacją serwisu. Próbowałem różnych kombinacji i za każdym razem ruch jest kierowany wyłącznie na zasoby przypisane do domeny podstawowej.

Scenariusz A
    • Domena podstawowa skonfigurowana bez przekierowania
    • Poddomena www.* skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /xyz
    Scenariusz B
    • Domena podstawowa skonfigurowana bez przekierowania
    • Poddomena www.* skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /www (zgodnie z poradą w bazie wiedzy)
    Scenariusz C
    • Domena podstawowa skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /abc
    • Poddomena www.* skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /xyz
    Scenariusz D
    • Domena podstawowa skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /abc
    • Poddomena www.* skonfigurowana z przekierowaniem na podkatalog /www
    pliku .htaccess nie mam

2. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    @poset jeśli dobrze rozumiem, chcesz aby pod adresem Twojej domeny wyświetlane były różne strony WWW w zależności od tego, czy zostanie wpisany adres z przedrostkiem "www." oraz bez "www."? Jaki jest tego cel? Możesz coś więcej napisać na ten temat?

3. poset

poset Bywalec

Docenione treści:
    0
    Mniej więcej tak. Prefiks www nie ma znaczenia, bo jest tylko przykładem. Docelowo poddomen może być więcej, np. blog.* sklep.* itp. Decyzja, czy pozostawię domenę podstawową bez przekierowania, przekieruję 301 na www.* czy też na dowolny inny URL jest w tej chwili również nieistotna. Istotne jest, żeby funkcjonalność działała, czyli umożliwiała separację poddomen w oparciu o podkatalogi. Póki co nie działa.

4. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    @poset ogólnie sytuacja z przedrostkiem "www." wygląda tak, że konfiguracja przedrostka "www." jako subdomeny nie działa z naszym hostingiem.

Oznacza to, że jeśli zrobisz subdomenę "www" i skierujesz ją na jeden katalog, a domenę główną na drugi katalog, to wyświetlając www.domena.pl wyświetlona zostanie zawartość drugiego katalogu. Inne subdomeny (czyli inne niż "www." powinny działać prawidłowo). Czy sprawdzałeś to na innych subdomenach niż "www"?

5. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy

Docenione treści:
    331
    Sprawdziłem w tej chwili na subdomenach, skierowanych na podkatalog z separacją i bez, subdomeny działają prawidłowo wyświetlając zawartość wybranego katalogu. Konfiguracja jest więc prawidłowa. Dla www. konfiguracja nie "działa" i z tego co kojarzę w home.pl też nie "działało".

6. poset

poset Bywalec

Docenione treści:
    0
    Sprawdziłem na subdomenie test.* Jest OK. Domenę www.* przyjmuję jako klasyczny przypadek "feature not bug" ;-)

7. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy

Docenione treści:
    331
    Cóż mogę napisać, Twoja postawa wobec problemu jest godna naśladowania :D

Poleć forum znajomym