ROZWIĄZANE Zmiana koloru tła stopki i pola newslettera.

Dyskusja w 'Zmiana wyglądu sklepu i edycja zaawansowana' rozpoczęta przez użytkownika kolukas, 26 Luty 2016.

1. kolukas

kolukas Spryciarz

Docenione treści:
    11
    Witam wszystkich forumowiczów. Wykorzystując poradnik: Wprowadzenie do edycji zaawansowanej skórki sklepu Click Shop, udało mi się zmienić w prosty sposób kolor tła stopki strony. Efekt szarego tła uzyskałem wklejając do "Własnego stylu CSS" poniższy kod:

footer {
    margin-bottom: 3em;
    padding-bottom: 1.5em;
    background-color: lightgrey;
    }

Mam pytanie czy potrafi ktoś usunąć niebieską linię, która rozdziela stopkę strony od jej środkowej części? Drugie pytanie dotyczy zmiany tła boxu Newsletter, który znajduje się bezpośrednio nad stopką. Zależy mi na uzyskaniu takiego efektu jak na poniższej stronie: http://explore.garmin.com/pl-PL/edge/. Udało mi się wykorzystując funkcję "Zbadaj element" dojść do tego, że box newsletter nie należy już do stopki. W momencie jak zmieniam jego kolor to zmienia się także tło boxów znajdujących się nad Nesletterem :(. Będę bardzo wdzięczny za podanie jakiś wskazówek :)

Moja strona to: www.garmin24.pl

Pozdrawiam
    Łukasz

2. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    Poniższy kod spowoduje usunięcie niebieskiego paska nad stopką.
    Kod:
    footer .innerfooter ul.overall > li {
        border-top: 0px solid #007cff!important; }

Poniższy kod powinien spowodować zmianę tła modułu odpowiedzialnego za newsletter (kolor tła innych modułów powinien pozostać bez zmian). Zamiast koloru czarnego #000 dopasuj swój własny kolor:
    Kod:
    div#box_newsletter.box { background-color: #000!important; }

@kolukas daj znać czy moje rozwiązania pomogły.

3. kolukas

kolukas Spryciarz

Docenione treści:
    11
    @Mariusz Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź.

Kod na usunięcie niebieskiej linij nad stopką zadziałał prawidłowo :) (efekt widać na: garmin24.pl)

Co do boxu "Newsletter" to tło także się zmieniło, ale pytanie czy da się zrobić tak (bez skomplikowanej ingerencji w styl) żeby to tło było rozciągnięte na całą szerokość strony (tak jak tło stopki)?

4. Stau

Stau Majster

Docenione treści:
    98
    Zrób coś lepiej z informacją o ciasteczkach. W tym momencie nie można kliknąć w "krzyżyk", bo przysłania go okienko "wyślij wiadomość".

5. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    Według mojej wiedzy (ale mogę się mylić) bez skomplikowanej ingerencji w styl nie uda się tego wykonać. Szerokość pola "Newsletter" wynosi 1180 px i jest ona definiowana globalnie dla całego obszaru szablonu/strony. Jeśli się nie mylę, to byłaby wymagana bardziej poważna oraz skomplikowana ingerencja w pliki szablonu.

Jeśli mogę coś doradzić, to zmieniłbym ten szary kolor (lightgrey oraz darkgrey), który użyłeś w menu głównym, w stopce oraz w module Newsletter. Sugerowałbym spróbować z jaśniejszymi odcieniami, np. #F9F9F9

Kod:
    div#box_newsletter.box {
        background-color: #f9f9f9 !important;
    }
    Kod:
    .menu {
        background-color: #f9f9f9;
    }
    Kod:
    footer {
        background-color: #F9F9F9;
    }

6. kolukas

kolukas Spryciarz

Docenione treści:
    11
    Zmieniłem kolory na sugerowane. Chyba faktycznie jest lepiej. Dzięki raz jeszcze za pomoc.

7. kolukas

kolukas Spryciarz

Docenione treści:
    11
    Masz może jakieś pomysły w związku z tym problemem. W łatwy sposób mogę przenieść całą chmurkę live chat na lewą stronę, ale może da się to jakoś inaczej rozwiązać?

Poleć forum znajomym