1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

Ceny bez groszy...

Dyskusja w 'Panel sklepu' rozpoczęta przez użytkownika sklep123123, 19 Listopad 2015.

  1. sklep123123

    sklep123123 Nowicjusz

    Wiadomości:
    24
    Docenione treści:
    3
    Dzień dobry,

    1. Czy można jakoś tak skonfigurować ceny produktów, aby wyświetlały się bez groszy (grosze są zbędne)?
    2. To samo pytanie dotyczy przerwy (spacji) pomiędzy cyfrą odpowiadającą tysiącom i cyfrą odpowiadającą setkom w cenie produktu.

    Z góry dziękuję za pomoc wierząc, że taka możliwość istnieje...
     
  2. adwlodar

    adwlodar Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    7
    Chcesz zaokrąglać ceny? Jeśli tak to w górę czy w dół?
     
  3. sklep123123

    sklep123123 Nowicjusz

    Wiadomości:
    24
    Docenione treści:
    3
    to może być aż tak? :)
    Można obcinać po prostu grosze, żeby był mniejszy kłopot, bo ja groszy praktycznie nie używam.
     
  4. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    To forum jest niesamowite ;). Pokazuje jak bardzo potrzeby użytkowników różnią się od siebie i jak trudno skrypt dopasować pod wszystkich. "Głupia" cena, a już wyłapałem pytania:

    1) Jak zrobić, aby sklep nie pokazywał w ogóle cen w jakiejś tam konfiguracji na stronie głównej, a dopiero po wejściu "głębiej" w szczegół produktu;
    2) Jak zrobić, aby pojawiało się info "Cena od ... ";
    3) Jak zrobić, aby ceny przeliczano w jakiejś tam walucie;
    4) Jak zrobić, aby ceny były zaokrąglane;
    5) Jak zrobić, aby ceny były bez groszy;

    Wydaje mi się, że w przypadku cen - odpowiada za nie konkretna funkcja/metoda ---> $product->defaultStock->getPrice()
    Wynik zwraca w postaci "z groszami", dlatego ciężko będzie to zmodyfikować. Nie ma bowiem możliwości przerobienia PHP-a bądź bazy MySQL-a. Przysłonić grosze poprzez CSS także będzie ciężko, bo wszystko jest zapisane w jednej klasie (np. class="main-price").
     
  5. adwlodar

    adwlodar Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    7
    Stau, modyfikacja PHP (konkretnie smarty) jest w plikach *.tpl, więc pewne rzeczy (do pewnego momentu) mogą być do zrobienia. Patrząc szybko na Twoje pytania, jest to wykonalne. Spróbuję rozwinąć po południu, jak znajdę chwilkę!

    sklep123123, również spróbuję po południu, chyba, że mnie ktoś uprzedzi ;)

    Pozdrawiam!
     
    sklep123123 lubi to.
  6. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    Tak - korzystam też z templatek. Pozwalają jednak na "operowanie" tylko udostępnionymi przez twórców skryptu sklepu zmiennymi czy metodami. Możemy zmienić kolejność/układ elementu w danej templatce, dołożyć jakąś zmienną, której nie ma w określonym elemencie strony (np. opis produktu w widoku ze zdjęciem - tym kolumnowym).

    Niewiele jest zmiennych globalnych, co też nie ułatwia wprowadzania większych modyfikacji. Zmienne lokalne udostępnione w jednej templatce "nie działają" w ramach drugiej templatki. Tutaj stara dokumentacja:
    http://tech.sklep-pomoc.home.pl/style-graficzne

    CSS, JS czy templatki pozwalają w zasadzie dokonywać modyfikacji w ramach frontend-u, czyli wyglądu strony (przesuwać, usuwać, dodawać).

    Nie możemy jednak w żaden sposób zmienić zaplecza (mechaniki), gdyż musielibyśmy mieć dostęp do backend-u (PHP i MySQL), aby przerobić to i owo. Jeśli mamy zatem podaną metodę czy zmienną, która działa tak, a nie inaczej - nie możemy jej przerobić (możemy tylko ewentualnie wykorzystać ją w innym miejscu).

    Jeśli metoda odpowiedzialna za zwracanie przy każdym produkcie ceny działa w ten sposób, iż wyciąga z bazy odpowiednią wartość i zwraca w postaci kwoty z groszami - nie jesteśmy w stanie dokonać modyfikacji.

    W przypadku opisanym powyżej - $product->defaultStock->getPrice() - trzeba by było np. przerobić od strony kodu tę metodę, aby zwracała tylko złotówki. Tego moim zdaniem nie zrobimy. Jak Twoim zdaniem jest inaczej - wyprowadź mnie z tego błędu ;).
     
    Ostatnia modyfikacja: 25 Listopad 2015

Poleć forum znajomym