Witam wszystkich! potrzebuję pomocy przy edycji pliku basket/address.tpl (tak mi się wydaje). Chciałbym ograniczyć sprzedaż tylko do podmiotów gospodarczych. Idealnie byłoby gdyby podczas składania zamówienia w ogóle nie było możliwości wyboru osoba prywatna lub firma, a domyślnie wymagane byłoby podanie numeru NIP i nazwy firmy. Ostatecznie pole "firma" mogłoby zostać, ale domyślnie zaznaczone. Mnie udało się tylko usunąć możliwość wybrania "osoba prywatna", ale pole wyboru "firma" jest puste i trzeba je i tak kliknać, więc nie jest to do końca taki efekt jakbym chciał. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!
Ja bym spróbował w templatce usunąć to w ogóle albo ew. dodać właściwość, aby zawsze było "zaznaczone" (HTML), a następnie CSS "display:none"
Dziękuję za odpowiedź. Problem rozwiązałem w połowie - zamawiający nie ma możliwości wyboru "osoba prywatna", ta możliwość wyboru jest ukryta, a formularz domyślnie prosi o nazwę firmy i NIP. Pod tym względem świetnie. Mam drugą przeszkodzę - jak zrobić pola "Nazwa firmy" oraz "NIP" polami obligatoryjnymi? Co dziwne, w domyślnym pliku, bez moich zmian, da się zaznaczyć "Zakup na firmę", nie wpisać NIP-u, a mimo to złożyć zamówienie.
o ile pamiętam musisz tam dopisać przy tym polu w templatce selected, zobacz jak jest z krajem, powinno zadziałać tak samo.
Szczerze mówiąc nie rozwiązałem problemu. Nie udało mi się odszukać pól z tego formularza w żadnych plikach. Próbowałem podążać za radą TheL, ale nigdzie tego nie znalazłem. Jeżeli ktoś jest w stanie wskazać lokalizację pól "coname" i "nip" to bardzo proszę o pomoc.
do podmiany w pliku basket/address.tpl zakomentowanie wierszy 124-128 Kod: {* <span class="radio-wrap"> <input type="radio" name="address_type" value="1" id="address_type1" {if 1 == (int) $address_type} checked="checked"{/if}> <label for="address_type1"></label> </span> <label for="address_type1">{translate key='private person'}</label> *} wiersz 131. zamiana '2' na '1': Kod: <input type="radio" name="address_type" value="1" id="address_type2"{if 1 == (int) $address_type} checked="checked" {/if} > sprawdź takie rozwiązanie!
Kod zaproponowany przez @Grzesiek działa - dzięki Pole NIP jest wymagane Pozostaje tylko widoczny i aktywny radio button Firma, (osoba prywatna jest niewidoczny) Pewnie ładniej by wyglądało bez tego buttona, ale mnie to nie przeszkadza - najważniejsze, że działa. pozdrawiam
@TheL - udało się zrobić elegancko - dzięki najpierw ukryłem sam button pozostało "Firma" dopiero jak dodałem Kod: class="address_type" style="display:none; cały wiersz łącznie z radiobutton zniknął dzięki za pomoc
@montek_p ustawiam w takim razie temat jako rozwiązany, dziękuję za informacje co musiałeś dodatkowo dodać. Cieszę się, że wspólnymi siłami nam się udało ;-)
@Mariusz w uzupełnieniu do pełni szczęścia trzeba jeszcze takie same zmiany wprowadzić w login/register.tpl
@montek_p - dziękuję za informacje, mogą się one przydać kolejnym użytkownikom, którzy trafia do tego tematu w poszukiwaniu takiego samego rozwiązania. Dziękuję!
Witam Wszystkich Dziękuję za poruszenie tematu. Porada jest bardzo przydatna, natomiast po zmianie wersji eSklepu konfiguracja nieco się różni. Czy w związku z tym mógłbym prosić o pomoc? Podobnie jak kolega mostek_p chciałbym aby radio button "Firma" był zaznaczony domyślnie przy składaniu zamówienia (pola nazwa firmy i NIP wymagany). Próbowałem zastosować rady powyżej ale niestety nie działają. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. <td class="input"> {* <span class="radio-wrap"> <input type="radio" name="address_type" value="1" id="address_type1"{if 1 == (int) $address_type} checked="checked"{/if}> <label for="address_type1"></label> </span> <label for="address_type1">{translate key='private person'}</label>*} <span class="radio-wrap"> <input type="radio" name="address_type" value="2" id="address_type2"{if 2 == (int) $address_type} selected="selected"{/if}> <label for="address_type2"></label> </span> <label for="address_type2">{translate key='company'}</label> </td>
Działa Poz.147 <input type="radio" name="address_type" value="2" id="address_type2"{if 2 == (int) $address_type} checked="checked"