1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

W TRAKCIE Joomla 3.6.4 kolory i stopka

Dyskusja w 'WordPress, Joomla!, PHP, HTML, CSS' rozpoczęta przez użytkownika jedrus, 22 Listopad 2016.

  1. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    Migruję z J. 1.5.26 kolejną stronę i stwierdziłem, że nie da się wszystkiego zrobić tak samo. Dawne templatki J. 1.5.x za free dzisiaj są albo płatne albo już ich nie ma w J. 3.x. Kombinuję więc na nowych dostępnych i mam problem. Nie potrafię wywalić czarnego i odcieni koloru z nagłówka i footera. - te maziaje po bokach mają być białe.
    [​IMG]
    Nie wiem jak zmienić w tym szablonie (Dailynews) stopki. Przerabiałem istnieącą, robiłem nową i za każdym razem pod moją stopką widzę "fabryczną".
    [​IMG]

    Fireburg ładnie bada i czyści ale to Fireburg, a ja nie mogę znaleźć tego samego w edytorze coby zmienić. Mam jeszcze kilka stron do migracji i widzę to w kolorach jak nagłówek i footer.
     
  2. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    Tutaj obawiam się, że może być wymagana bardziej zaawansowana modyfikacja CSS dla szablonu.

    Hm... mogę tylko zasugerować znalezienie nazwy jakieś klasy z tej "fabrycznej" stopki i następnie spróbować znalezienie tej klasy wśród wszystkich plików szablonu (np. za pomocą funkcji znajdź tekst w Total Commanderze).

    Uprzednio oczywiście sugeruję sprawdzenie czy autor tego szablonu pozwala na usunięcie tej stopki, bo możliwe, że usunięcie stopki jest łatwiejsze niż się nam wydaje...np. wyłączenie modułu lub pluginu w panelu administracyjnym Joomla.
     
  3. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    @Mariusz, ten kod chcę poprawić i nie wiem gdzie. Przeszukałem zawartość templatki i nic.
    -------------------------------
    <strong>
    <div class="bottom_out">
    <div id="footer" class="yjsgsitew">
    <div id="youjoomla">
    <div id="footmod">
    <p>
    © 2009 Mokotów. Wszelkie prawa zastrzeżone. By Agencja Reklamowa
    <a href="http://bartexpo.btx.pl/" target="_blank" rel="alternate">
    </p>
    </div>
    ------------------------------- to powyżej ma zostać.

    a to do wywalenia a jak..??


    <div id="cp">
    <div class="validators">
    <a href="http://jigsaw.w3.org/css-validator/check/referer?profile=css3" target="_blank" title="CSS Validity">CSS Valid</a>
    |
    <a href="http://validator.w3.org/check/referer" target="_blank" title="XHTML Validity">XHTML Valid</a>
    |
    <a class="yjscroll" href="#stylef6">Top</a>
    |
    <a id="fontSizePlus" class="fs" href="javascript:;" rel="nofollow">+</a>
    |
    <a id="fontSizeMinus" class="fs" href="javascript:;" rel="nofollow">-</a>
    |
    <a id="fontSizeReset" class="fs" href="javascript:;" rel="nofollow">reset</a>
    |
    <a class="tdir" href="http://abc.btx.pl/?change_direction=1" rel="nofollow">RTL</a>
    |
    <a class="tdir" href="http://abc.btx.pl/?change_direction=2" rel="nofollow">LTR</a>
    </div>
    <div class="yjsgcp">
    Copyright ©
    <span>Dailynews</span>
    2016 All rights reserved.
    <a href="http://www.youjoomla.com" title="Joomla Templates Club">Custom Design by Youjoomla.com</a>
    </div>
    <a class="yjsglogo png" href="http://yjsimplegrid.com/" target="_blank">
    <span>YJSimpleGrid Joomla! Templates Framework official website</span>
    </a>
    </div>
     
  4. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    Sprawę stopki rozwiązałem tylko nie wiem czy to dobry "myk" ale przy okazji "sam się załatwił" problem
    z czarnym kolorem w stopce. Usunąłem -jak sugerował Mariusz- footera i zrobiłem w nowej istniejącej pozycji stopkę. Szablon jest mocno rozbudowany i stopka tak zachodziła na "Poprzedni artykuł 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następny artykuł"
    że było widać tylko ślad drugiej linii z "koniec". Nie wiem jak skrócić to do jednej linii np. "Poprzedni artykuł 1 2 3... 9 10 Następny artykuł, koniec" więc wykombinowałem, że wstawię moduł szukajki który jest któtki i zasłania tylko lewą ramkę przycisku "Koniec". Niestety nie mam nadal pomysłu na białe tło nagłóka który bardziej przypomina nekrolog niż stronę www.



    [​IMG]
     
  5. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    @jedrus musiałbyś włączyć Joomle i podać adres strony. Powinno być to dostępne za pomocą małej modyfikacji CSS.
     
  6. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    @Mariusz , to wygląda mniej więcej tak --->>> http://mokotow.btx.pl/.
    Zmieniłem kolor tła bo wyglądało to jak klepsydra, zmieniłem fonty menu z białych na ciemne bo nie były widoczne ale nie zamykam tematu bo:
    [​IMG]
    Ten kolorek "sraczkowaty" ciągnie się z zaplecza templatki i za Chiny nie wiem jak go zmienić w CMS. Ponadto, po podglądzie CMSa ten pasek składa się z dwóch wąziutkich i zastanawiam się jak ZALOGUJ przenieść do wyższego albo LANG do niższego paska. Pasowałoby też zwęzić (te małe niby kółeczka) w sumie 4 (widoczne 3) ramki nagłówka bo wygląda to strasznie. Jak zmienię wszystko (poza tym "sraczkowatym" którego nie mogę zmnieć z poziomu CSMa ) na biało to wygląda mi na goliznę :) dlatego jakies tło musi być bo xcroler ma jakieś tam ramki które fajnie wyglądają na ciut ciemniejszy tle.
    Generalnie wygląda to tak, że ten sam kolor cienkiego paska "gdzieś" jest przypisany fontom nagłówków i chcę to rozdzielić- tylko jak...???
     
  7. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    Dorzucę problem bo o tą samą stronę chodzi a właściwie o jej zaplecze. abc to konto testowe i "pociągnęło" się na docelowy serwer. Gdzie się to zmienia bo ten napis ciągnie przy udostępnianiu na FB a FB z kolei melduje że mam coś naprawić ale nie znam angielkiego.


    [​IMG]
     
  8. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    Ten element rozwiązany. Po prostu dwie strony "ciągnęły" tą samą bazę. Musiałem się pomylić przy przenoszeniu www z katalogu do katalogu home. Problem kolorków dalej nie rozwiązany.
     
  9. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    Ten kolor jak to określiłeś "sraczkowaty" możesz zmienić na dowolny inny kolor poprzez dodanie jednej linijki background w pliku layout.css w linii 305:
    Kod:
    .title_out {
        background: #fff!important;
    }
    Zamiast proponowanego przez ze mnie koloru białego czyli #fff możesz umieścić inny.
     
  10. jedrus

    jedrus Użytkownik

    Wiadomości:
    57
    Docenione treści:
    10
    @Mariusz, i to jest to co tygryski lubią najbardziej - DZIĘKI.
    Jeszcze tylko "myk" z przeniesieniem "zaloguj" do linii gdzie jest "Lang" albo odwrotnie.Nie wiem dlaczego ale ten pasek co zmieniłem kolo skałda się z dwóch cienkich.
     
  11. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    Ja bym to zrobił tak. Należy w tym pliku: /modules/mod_multitrans450/tmpl/assets/multitrans_115.css ustawić szerokość elementu #trans na 315px oraz dodać float:right:
    Kod:
    #trans {
        width: 315px;
        float: right;
    }
    Później w pliku /modules/mod_bt_login/tmpl/css/style2.0.css przy stylu #btl .btl-panel należy ustawić taki kod:
    Kod:
    #btl .btl-panel {
        overflow: hidden;
        clear: both;
        width: 135px;
    }
    Spowoduje to przeniesienie elementu tłumacza na prawą stronę, następnie przycisk Zaloguj zostanie umieszczony pod tłumaczem. Sprawdź czy to zadziała u Ciebie, bo jest zagrożenie, że tłumacz przestanie działać.
     
    Goldlux24 lubi to.

Poleć forum znajomym