ROZWIĄZANE Koszt wysylki PACZKOMATY

Dyskusja w 'Sklep internetowy eSklep' rozpoczęta przez użytkownika yankes, 16 Kwiecień 2016.

1. yankes

yankes Artysta

Docenione treści:
    15
    Witam.

Mam problem odnosnie formy wysylki "paczkomatem".
    Otoz:
    Posiadamy w sprzedazy kosiarke STIGA, waga: 13kg.
    Jednak karton przekracza o 10 cm limit do wysylki paczkomatem,

No i gdy robie wage gabarytowa, w koszcie wysylki w tej formie wysylki limit max. paczki na 15kg, a gabarytowo kosiarka wynosi 23kg, forme wysylki dalej pokazuje.

A chcialbym zeby ukrylo, pomimo iz liczy juz jako 2gi - wyzszy prog w koszcie jednak gdy klient pomimo rownego kosztu wysylki z kurierem wybierze paczkomat, to i tak nie bede w stanie tego zrealizowac.

Co wy na to ?:)

2. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Kombinacji jest od groma. Właśnie opracowuję artykuł o gabarytach i szczerze, nie wiem jak go skończyć aby wyczerpać temat.

Podpowiem Ci kilka rzeczy:

Gabaryt służy do przypisywania wybranej formy dostawy do konkretnego produktu i odwrotnie. Może też służyć do ograniczania formy dostawy.

Przypisywanie: dodajesz gabaryt, dodajesz go do obsługi w danej formie dostawy, dodajesz go do produktu.
    Ograniczenie: dodajesz gabaryt, nadajesz go jednemu produktowi, np. kosiarce, po czym w formie dostawy zaznaczasz: bez gabarytu.
    Co się dzieje? Dana forma dostawy będzie aktywna dla każdego produktu (oczywiście możesz dopisać inne warunki/reguły) który nie ma gabarytu.

I teraz co dalej. Podpisz nasz gabaryt kosiarki pod inną formę dostawy, albo tworzysz nową/powielasz już istniejącą (dodaj formę dostawy) i tym razem ustalasz nowe reguły/warunki i oczywiście cenę.

Czyli masz paczkomat czy tam InPost, który działa dla wszystkich i masz inpost 2 który działa tylko dla kosiarki.

Myślę że powinno to wyjaśnić wszystko. Daj znać czy rozwiązało to problem.

3. yankes

yankes Artysta

Docenione treści:
    15
    nie latwiej zeby click shop poprostu wprowadzil w formach dostawy dodatkowe pole "max waga gabarytowa" ?

No i np w kurierze nie wpisujemy - czyli nie jest brane pod uwage
    W paczkomacie wpisujemy max gab waga - 30 kg

Wtedy produkty z wprowadzona waga gabarytowa powyzej limitu sa wyrzucane z tej formy wysylki

No ale to oczywiscie zadanie dla technikow z home.pl :)

4. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Tworząc formę dostawy, masz możliwość uzależnić ją od wagi zamówienia (produktu) jak i ilości sztuk itp.
    Gabaryt sam w sobie nie jest gabarytem w rozumieniu, podaj wymiary = mechanizm. Jest to opcja do przypisywania form dostaw lub ograniczania ich, daje to XYZ nowych kombinacji.

Moim, prywatnym, zdaniem to nie mechanizm wymaga aktualizacji (rozszerzenia), co trzeba przede wszystkim opracować schemat, wg. którego "mój (Twój) sklep działa i ma realizować zamówienia. Potem wykorzystać dostępne metody, a jest ich naprawdę sporo, od warunków aktywacji formy dostawy, po strefy dostaw, ilość, cenę... nie umiem tego nawet opisać.

Prościej można sobie nazwać gabaryt: np. paleta, kontener, 1t, 2t i potem utworzyć np. InPost1 dla paczek małych, inpost2 dla paczek dużych, inspost3 dla kartonów itp. myślę że pod tym względem, ten mechanizm nie wymaga już żadnych aktualizacji.

Może rozpisz po prostu co chcesz osiągnąć - najpierw dla siebie, potem tu, to chętnie rzucę na to okiem, bo kombinacji jest naprawdę dużo

Ostatnia modyfikacja: 16 Kwiecień 2016

Poleć forum znajomym