ROZWIĄZANE Mapa strony w Click Shop - jak ją dodać do Google lub innych serwisów?

Dyskusja w 'Sklep internetowy eSklep' rozpoczęta przez użytkownika MagdaM, 3 Lipiec 2015.

1. MagdaM

MagdaM Uczestnik

Docenione treści:
    1
    Znalazłam informację jak dodać mapę strony do Google, ale nie wiem jak ją dodać do strony. Czy można prosić o wskazówki?

2. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Jeśli chodzi o sitemap dla Google i innych wyszukiwarek, nic więcej nie potrzebujesz zrobić poza tym co jest opisane w dokumentacji.

Jeśli chodzi o własną mapę witryny, tu możesz to zrobić np. dodając nową stronę informacyjną, w niej wygenerowaną mapę html. W sieci znajdziesz kilka takich narzędzi, jednym z nich jest przykładowo : https://www.xml-sitemaps.com który generuje mapy html. W zależności od generatora, można ustawić mniej lub więcej parametrów, które mają być uwzględniane (samych produktów zwykle się nie dodaje do mapy witryny).

W między czasie czekam na odpowiedź od opiekunów produktu, czy mają jakiegoś "gotowca" sprawdzonego na takie mapy w sklepie/stronie. Ze względu na weekend, czas oczekiwania może się trochę wydłużyć.

Warto jednak zastanowić się czy przy takiej strukturze strony jest to konieczne. Wszystkie linki są dostępne z poziomu strony głównej, dobrze rozpisane kategorie i podkategorie, oraz zastosowanie nawigacji (breadcrumbs) powinny w zupełności wystarczyć użytkownikom do odnalezienia interesujących ich produktów i informacji.

Ostatnia modyfikacja: 3 Lipiec 2015
  3. Tomek333

Tomek333 Ulubieniec

Docenione treści:
    6
    Gdzie do sklepu dodać mapę strony w formacie XML ?

4. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    Chcesz dodać jakąś zewnętrzną mapę strony do sklepu Click Shop? Czy może skorzystać z domyślnej mapy strony generowanej przez Click Shop, aby podać ją do Google? Proszę wyjaśnij czego szukasz dokładniej.

5. Tomek333

Tomek333 Ulubieniec

Docenione treści:
    6
    @Mariusz Chciałbym ten błąd naprawić
    upload_2016-11-17_11-29-4.png

6. TheL

TheL @Lider VIP Beta-tester

Docenione treści:
    535
    Tylko i wyłącznie używajcie domyślnej sklepowej, jest ona bardzo dobra, w zasadzie to kilka map. Google świetnie jej używa.

Tomek333 lubi to.
  7. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Tomek333 lubi to.
  8. Goldlux24

Goldlux24 Bystrzak

Docenione treści:
    18
    Żeby uzyskać link do XML'a z mapą strony wchodzisz w marketing > pozycjonowanie > google sitemap. Link stamtąd wklejasz do narzędzi webmasterskich Google.

Tomek333 lubi to.
  9. Tomek333

Tomek333 Ulubieniec

Docenione treści:
    6
    @TheL jak na razie nie mam żadnej, dobra zrobimy homową i zobaczymy co narzędzia audytowe powiedzą
    @Mariusz Nie korzystałem bo już mam pomrocznosć jasną od tych informacji w internecie, ale skorzystam dzięki
    @Goldlux24 tak łatwo tą informacje znaleźć mój błąd :)

Poleć forum znajomym