ROZWIĄZANE moduł przypisany do opisu danych produktów

Dyskusja w 'Zmiana wyglądu sklepu i edycja zaawansowana' rozpoczęta przez użytkownika michalhockey, 28 Kwiecień 2016.

1. michalhockey

michalhockey Opiekun

Docenione treści:
    44
    Dzień dobry

Mam w ofercie między innymi kubki z 3 wariantami, które są opisane w opisie produktu a jest ich ponad 500. Jedna mała zmiana zmusza mnie do modyfikacji wszystkich produktów. Czy można zrobić na zasadzie modułu, który jest przypisany do danych produktów w jego opisie? W ten sposób wystarczy mi zmienić wartości w module i zaktualizują mi się dane we wszystkich produktach? Atrybuty nie wchodzą w grę, te dane muszą być w opisie produktu.

Pozdrawiam serdecznie

2. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Szczerze pisząc, przerabiałem ten temat kilka razy, nieco bardziej okrężną drogą, na zasadzie dodawania modułów, opisów, linków czy zmiennych (http://help.clickshop.home-whs.pl/articles/view/id/245) i mi się to nie udało. Nawet miałem pomysł aby spróbować wprowadzić opis kategorii i zmienną wyciągnąć go do opisu produktu, wtedy opis produktu były zależny od kategorii w której się on znajduje. I myślę że to jest ścieżka, którą trzeba by podążać, czyli stworzyć warunek.

Więc po stronie sklepu, z dostępnych mechanizmów, nie zrobisz tego niestety. A po konsultacji zakładam że nie jest to też takie proste. @gabiec.pl może Wy macie jakieś rozwiązanie, albo @michalhockey może sam odezwij się do Gabiec.pl z pytaniem.

Jedynym sensowym rozwiązaniem wydaje się Centrum Wymiany Danych, eksport do CSV i po prostu ZNAJDŹ --> ZAMIEŃ WSZYSTKIE i import. Za jednym razem.

3. michalhockey

michalhockey Opiekun

Docenione treści:
    44
    Dzięki @Grzesiek za odpowiedź. Jeśli chodzi o Centrum Wymiany Danych to nigdy tego nie testowałem i widzę, że poszłoby to szybciej niż przez panel sklepu czy click studio. Przy imporcie pliku CSV i otworzeniu go zamiast polskich znaków wyskoczyły jakieś "krzaczki". Czy to normalne? Nie chciałbym takie sytuacji, że zmieniam ten plik CSV a po zaimportowaniu go będzie się coś dziwnego dziać z produktami :)

4. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Skorzystaj z Notepad ++, to takiej edycji w zupełności wystarczy i CTRL + F także jest opcja Zamień wszystko.

Z Excelem jest tak, że jakoś domyślnie nie czyta UTF-8 i trzeba otworzyć nowy arkusz i potem w zakładce DANE -> skorzystać z opcji importuj, z pliku tekstowego i dopiero wybrać UTF-8 z listy (unicode). Excel zapyta o tabulatory itp. to trzeba sprawdzić w profilu CSV w sklepie (dlatego dobrze tworzyć własny profil, albo wejść w edycję i sprawdzić ustawienia już istniejących).

We własnym profilu interesuje Cie tylko aby było pole OPIS + podstawowe pola do identyfikacji produktu.

Ewentualnie innyprogram OpenOffice, open calc bodajże. One od razu odpalą we właściwym kodowaniu. Tak już arkusze mają.

Pobaw się, póki nie masz produktów. Możesz też pobawić się na wersji demo sklepu, albo zarejestruj sobie drugi testowy na 14 dni (nie opłacisz go i tyle).

michalhockey lubi to.

Poleć forum znajomym