1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

PORADNIK Najprostsza kopia plików serwera

Dyskusja w 'Hosting i domeny internetowe' rozpoczęta przez użytkownika TheL, 20 Maj 2015.

  1. TheL

    TheL @Lider VIP Moderator forum

    Wiadomości:
    2 363
    Docenione treści:
    519
    Aby wykonać najprostszą kopię plików na serwerze należy utworzyć plik (nazwijmy go backup.php)
    o zawartości:
    <?
    $nazwakatalogu='/mojastrona';
    $nazwapliku='backup.tar.gz';
    system("tar zcf $nazwapliku $nazwakatalogu");
    echo '<a href='.$nazwapliku.'>'.$nazwapliku.'</a>';
    ?>
    Plik umieszczamy na serwerze w głównym katalogu.
    W zmiennej $nazwakatalogu umieszczamy jaki katalog chcemy backupować w tym przypasku jest to katalog /mojastrona
    w zmiennej $nazwapliku umieszczamy nazwę pliku backupu w tym przypadku backup.tar.gz (tar.gz zostawiamy zawsze aby potem nie było problemów z rozpakowaniem)
    po przygotowaniu takiego pliku i umieszczeniu go w głównym katalogu serwera wywołujemy go przez nazwahosta.home.pl/backup.php czekamy chwilę (o długości wprost proporcjonalnej do wielkości pakowanego katalogu)
    następnie klikamy na widoczny link do backupu i pobieramy go na dysk.
    UWAGA!
    W ostatnim czasie sprawdza się to tylko do niedużych backupów, przy większych otrzymujemy Gateway timeout (504) kiedyś było z tym nieco lepiej :)
    Uwaga 2!
    Po backupie nie zapomnijmy o skasowaniu przez FTP pliku backupu i tworzącego backup (php) z serwera.
     
  2. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    Witam

    prosze o sprecyzowanie: "UWAGA! W ostatnim czasie sprawdza się to tylko do niedużych backupów, przy większych otrzymujemy Gateway timeout (504) kiedyś było z tym nieco lepiej"

    W jaki sposób można zrobić backup za pomocą php z opcją wykluczenia katalogu?

    np: / oprócz /temp, /..., /...
     
  3. TheL

    TheL @Lider VIP Moderator forum

    Wiadomości:
    2 363
    Docenione treści:
    519
    jeśli chodzi o nie duże backupy to chodzi o to, że serwer ma ustawiony czas życia skryptów i przekroczenie go powoduje wyskoczenie błędu (bez problemu daje się tarować z konsoli przy serwerach linii profesjonalnej)
    aby wyłączyć dany katalog z backupu dopisujemy --exclude nazwakatalogu
    czyli np:
    system("tar zcf $nazwapliku $nazwakatalogu --exclude temp");
    należy pamiętać, o odpowiednim wskazaniu ścieżek
     
    servicepl lubi to.
  4. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    dzieki za info ;)
     
  5. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
  6. TheL

    TheL @Lider VIP Moderator forum

    Wiadomości:
    2 363
    Docenione treści:
    519
    ja o niej doskonale wiem jednak nie pomaga na tyle aby zrobić kopię większych serwisów, powiem tylko tyle, 5 minut tym nie osiągnę, a tyle taruje się mój serwer. Bez konsoli byłoby ciężko zrobić kopię, a ciąć na kawałki i wykonywać sekwencyjnie to jednak sporo zabawy.
     
  7. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
    a kto ci karze kompresować wszystko na raz?
     
  8. TheL

    TheL @Lider VIP Moderator forum

    Wiadomości:
    2 363
    Docenione treści:
    519
    Czy sprawdzałeś to o czym piszesz? Bo ja tak, w moim przypadku kompresja "po kawałku" nie wchodzi w grę. Tak można się bawić, a nie pracować.
    Owszem jeśli masz statyczne nazwy folderów z niewielką zawartością możesz zrobić to prosto krokowo, jednak jeśli masz dynamicznie zmieniające się nazwy folderów z zawartością rzędu GB czy choćby setek MB z dużą ilością plików zapomnij o prostym rozwiązaniu, dodatko to co się taruje wypadałoby potem z gzipować co również trwa. W sumie nawet byłbym w stanie opanować to skryptem, lecz o wiele lepszym rozwiązaniem jest tarowanie i gzipowanie wszystkiego z konsoli i ewentualnie przesyłanie tego na inny serwer ftp lub pobieranie na lokalny komputer. Podobnie jest z MYSQLem, o ile bazki <100MB bez problemu można PHPem zbackupować, to już większe i takie rzędu n GB to już tylko konsola.
     
  9. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
    po pierwsze kombinujesz totalnie pod górę, backup nie robi się żadnymi zabawami jak proponujesz

    backup robi się z poziomu panela hostingowego
    plesk (automatycznie), directadmin (manualnie, 1 klik), cpanel (nie wiem)


    po drugie, selektywne backupy robi się z crona
    wówczas skrypt wygląda tak:
    #!/bin/bash
    tar -cjf /home/mylogin/tmp/arcfull.tar.bz /home/mylogin/domains/domena.pl --exclude= /home/mylogin/domains/domena.pl/stats --exclude= /home/mylogin/domains/domena.pl/logs
    mail -s "pobierz duze archiwum" nick@domena.pl < /home/mylogin/tmp/arc_full.tar.bz
     
    Ostatnia modyfikacja: 16 Lipiec 2015
  10. TheL

    TheL @Lider VIP Moderator forum

    Wiadomości:
    2 363
    Docenione treści:
    519
    Czy Ty masz serwer na home, że masz takie stwierdzenia? Radzę zapoznać się z tym hostingiem a dopiero wtedy się wypowiadać.
    Wiem co piszę więc nie staraj się odpowiadać tekstami które wprowadzają w błąd.
    I dodatkowo, żadne panele nie pozwalają na to na co pozwala konsola przy wyższych serwerach w home.
     
  11. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
    nigdzie nie napisales że chodzi o hosting home (napomknąłeś jedynie ścieżkę home.pl)
    nie mam hostingu na serwerze home.pl, i nigdy nie będę mieć, używam hostingów max 50zł rocznie
    home.pl używam tylko darmowych rejestracji domen, przedłużenia droższe niż 50zł też mi nie odpowiadają


    directadmin pozwala na stosowanie konsolowych komend w cron i nie zamierzam za to nigdy placic wiecej niz 50zł/rok
    i to wlasnie directadminem backup selektywny robię (komendy które podałem wyżej)
     
  12. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 460
    Docenione treści:
    324
    @zlotowinfo oraz @TheL proszę Was abyście zakończyli tą dyskusję. @zlotowinfo jak widzisz forum dedykowane jest dla dyskusji dot. usług home.pl. Również ich posiadanie jest warunkiem rejestracji na forum. W chwili obecnej nie przewidujemy tworzyć kategorii dot. konfiguracji i tworzenia rozwiązań, które nie dotyczą bezpośrednio naszych usług.
     
  13. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
    zatem możecie wyciągać wnioski z wypowiedzi i udoskonalać swoje usługi
    użytkownik miał problem i wasz hosting poprostu sobie nie radzi

    p.s. dziękuję za darmowe domenki ;)
     
  14. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 460
    Docenione treści:
    324
    Oczywiście, rozumiem Twoje zdanie na ten temat, ale pamiętajmy jednak, że model usługi jaki oferują firmy konkurencyjne lub firmy z branży, często bywa różny. Za każdym z nich kryje się także multum parametrów, stworzonych po to aby np. zwiększyć bezpieczeństwo, ograniczyć ryzyko itp. i w zależności od potrzeb, niektóre z nich mogą być uciążliwością dla jednych a zbawieniem dla innych.

    Zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego jak w każdym tego typu przypadku, zgłaszam niezwłocznie Twoje sugestie dalej.
     
  15. blokada-konta1

    blokada-konta1 Stały bywalec

    Wiadomości:
    43
    Docenione treści:
    1
    mimo wszystko pretendenta do najdroższego hostingu w Polsce
    użytkownik ma problemy ze zrobieniem kopii zapasowej jak tu nazwać...
    if(cena>jakość)backup=haha;
     
  16. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 460
    Docenione treści:
    324
    Kopia bezpieczeństwa udostępniana jest przez nas bezpłatnie, w związku z tym użytkownik nie ma problemu. Po prostu nie musi tego robić samemu :)
     
  17. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    @TheL A jakaś opcja na automatyzację backapów?

    Powiedzmy kilkanaście folderów(stron) gdzie całość daje błąd 504 ?

    Podział na kilka sztuk z przeskokiem do następnego xxx.php?

    Zadziała?

    P.S. I jeszcze pełny backup mySQL dla kilkunastu baz? ;) Czy raczej użyć narzędzi zewnętrznych?
     
  18. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    Z mySQL już załatwione ;)

    Bardzo ładnie spisuje sie mysqldump z wiersza poleceń ;)
     

Poleć forum znajomym