Witam Chciałbym się zapytać jak działa system API pobierania zamówień Allegro. klient kupił u mnie 13 produktów, clickshop pobrał 12. Dlaczego? Kilka dni temu klient kupił 72 produkty na mojej aukcji, pewnie sami się domyślacie jaki był chorror z łączeniem zamówień bo oczywiście system tego nie potrafi. Do tego clickshop pobrał ich 68 a kolejne 4 pobierał po kolei co około 24h czyli jedno zamówienie na dobę. Co jest grane z pobieraniem zamówień z allegro? Skoro allegro zaksięgowało kupno to po kliknięciu w "pobierz zamówienia" powinny wszystko spłynąć a tak się nie dzieje w większości wypadków. Mam wystawionych grubo ponad tysiąc aukcji. Średnia sprzedaż to 30 produktów za jednych razem. Zastanawiam się nad zmianą systemu obsługującego Allegro bo nie daje rady z tak niedopracowanym API, a nie ukrywam że clickshop bardzo mi się podoba pod tym względem tylko że kulawi. Proszę o wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje że gubią się zamówienia i spływają po tak długim czasie czasami kilku dni.
Skonsultowałem temat ze specjalistą od sklepu internetowego Click Shop i dostałem informację, że już przy ostatniej aktualizacji wprowadziliśmy poprawki, które powinny te problemy rozwiązać, ale jak widać, jeszcze niestety nie działa to idealnie. Będziemy nad tym nadal pracować. Póki tego ostatecznie nie rozwiążemy, sugerujemy takie alternatywne rozwiązanie: Przejść do opcji menu "Sprzedaż" -> "Aukcje". W polu "Status aukcji" wybierz "trwające". W prawym dolny rogu możesz zwiększyć listę wyświetlanych na jednej stronie aukcji, zmień wartość, np. na 50. Po zmianie tej wartości, w pasku adresu pojawi się link w takiej postaci: https://sklepXXX.home.pl/admin/auction/list?limit=50 (zamiast cyfry 50 na końcu, wstaw wyższą liczbę - oznacza ona ilość pozycji wyświetlanych na jednej stronie. Wybranie wyższej liczby pozwoli nam wyświetlić wszystkie aukcje na jednej stronie i pozwoli wykonać operacje od razu na wszystkich aukcjach). Po wyświetleniu listy wszystkich aukcji, kliknij w lewym górnym rogu "ptaszka", aby zaznaczyć wszystkie wyświetlone pozycje i następnie wybierz akcję "oznacz do sprawdzenia". Na koniec kliknij przycisk "Wykonaj". Po oznaczeniu aukcji do sprawdzenia, kliknij przycisk "Aktualizuj aukcje", który znajduje się w prawym górnym rogu ekranu. Operacja powinna zostać wykonana dość szybko (w zależności od ilości aukcji). Po zakończonej aktualizacji aukcji, kliknij przycisk "Pobierz zamówienia z aukcji", który również znajduje się w prawym górnym rogu ekranu. Operacja pobierania zamówień będzie trwać już trochę dłużej. W przypadku dużej ilości trwających aukcji, prosimy o realizacje powyżej opisanej instrukcji z rozwagą. Przykładowo, sprawdzanie aukcji przy 200-400 trwających aukcjach nie robi problemów, ale w przypadku chęci sprawdzenia 1000 aukcji na raz, mogą pojawić się niedogodności. W takich sytuacjach, sugerujemy zmniejszyć liczbę wyświetlanych aukcji i wykonanie sprawdzania na mniejszej ilości. Po wykonaniu wszystkich pięciu kroków, wszystkie zamówienia z Allegro powinny zostać pobrane do sklepu Click Shop. Z mojej strony sugeruję korzystać z tej opisanej powyżej alternatywy, dopóki ostatecznie nie rozwiążemy tej kwestii.
Problem nadal pozostaje. Klient kopił 21 przedmiotów. Clickshop pobrał 14 i twierdzi że nie ma nic więcej do pobrania. Nawet pomimo wykonania wskazówek. teraz mam 14 zamówień w sklepie a muszę spakować 21. Czy to oznacza ze resztę muszę szukać i dopisywać ręcznie?
Problem został rozwiązany. Wychodzi na to że aby zaimportować aukcje trzeba je najpierw pobrać do sklepu poprzez panel integracji Allegro "zaimportuj aukcje" System sam nie pobiera aukcji po loginie
Niestety problem nie został rozwiązany w żaden z zaproponowanych sposób. Dzisiaj 3 zamówienia po kilka, kilkanaście produktów na klienta na Allegro. System clickshop wszystkie zamówienia pobrał częściowo, i nie było by w tym nic złego gdyby była to wina przetworzenia zamówień Allegro jednak mija 9 godzina od zamówienia i system twierdzi że nie ma już nic więcej do pobrania. Jak mam teraz połączyć zamówienia które są niepełne? Jestem wściekły, choć jeszcze wyrozumiały. Męczę się strasznie. Ten system nie działa!! Usuńcie integracje jak nie działa albo naprawcie. Ludzie tracą czas i pieniądze, zamówienia się gubią, tak nie może być. Czy zamówienia muszą być wystawiane z panelu clickshop żeby były pobierane do systemu, czy mogą być wystawione na Allegro? Wydaje się że to bez znaczenia gdyż system i tak loguje się z moich danych więc powinien widzieć wszystkie tym bardziej że nie chce aby tworzył nowe produkty na sklepie jeśli aukcja jest wystawiona na Allegro i nie sprzężona z towarem w sklepie.
@papux wysłałem zgłoszenie do specjalisty od sklepu internetowego (QA-33070). Poprosiłem, aby Twój sklep został sprawdzony, gdy uzyskam jakiekolwiek informacje zwrotne, dam znać tutaj w temacie na forum. Możesz również wysłać zgłoszenie do naszego Biura Obsługi Klienta za pomocą formularza kontaktowego: https://home.pl/formularz-kontaktowy (w treści zgłoszenia, możesz powołać się na utworzony przez Ciebie temat na forum.home.pl).
@papux sprawdziłem korespondencję z Biurem Obsługi Klienta i wygląda na to, że wspólnie udało nam się rozwiązać temat (zmieniam jego status na "Rozwiązany").