1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

ROZWIĄZANE PHP w .htaccess - jak zrobić wykluczenie katalogu?

Dyskusja w 'WordPress, Joomla!, PHP, HTML, CSS' rozpoczęta przez użytkownika roweroweporady, 22 Sierpień 2016.

  1. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    Cześć,
    chcę włączyć PHP7 na hostingu Wordpress SSD. Nie mam tym problemu poprzez plik .htacess, jednak gdy włączam PHP7, wysypuje mi się forum, które mam w tym samym katalogu co blog.

    Czy jest możliwość włączenia PHP7 dla wszystkich plików w danym katalogu, z wykluczeniem jednego podkatalogu, który się w nim znajduje?
     
  2. gielo2

    gielo2 Asystent

    Wiadomości:
    146
    Docenione treści:
    18
    Nie wiem czy to przejdzie ale spróbuj wsadzić w ten katalog plik .htaccess z ustawieniem flagi na starsza wersję php. Według mnie powinno zadziałać. Chodzi o to aby wymusić na tym forum starszą wersję PHP obsługiwaną przez Home.
     
    Mariusz i roweroweporady lubią to.
  3. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    Niestety, ten numer nie zadziałał :(
     
  4. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 555
    Docenione treści:
    325
    @roweroweporady rzuć okiem na PW, wydaje się że błąd leży w składni pliku .htaccess

    Rozwiązanie jest poprawne, podbijasz albo obniżasz sobie wersje php w panelu a a potem .htaccessem ustawiasz indywidualnie dla katalogów. Nie ma prawa nie działać. Każdy katalog traktowany jest praktycznie jako osobny serwis (katalog/podkatalog/podkatalog podkatalgu katalogu podkatalogowego pod nad obok niego)... ewentualnie jeszcze do sprawdzenia jest czy domena kieruje z separacją serwisu czy bez separacji.
     
    Mariusz lubi to.
  5. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    Aaaa, zadziałało, źle wpisałem warunek w podkatalogu. Dzięki za pomoc!
     
  6. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    A to jeszcze zapytam. Po przejściu na PHP7, w phpinfo pokazuje mi się Memory Limit 192M, a wcześniej miałem 512M.
     
  7. gielo2

    gielo2 Asystent

    Wiadomości:
    146
    Docenione treści:
    18
    To jest ustawiane w pliku konfiguracyjnym php, który jest inny dla różnych wersji PHP na serwerze. Możesz spróbować go wymusić przez .htaccess o ile Home tego nie blokuje :) Spróbuj wpisać coś coś na wzór tego (dostosuj do własnych wymagań)

    php_value memory_limit 256M
    php_value upload_max_filesize 200M
    php_value post_max_size 100M
    php_value max_execution_time 120
    php_value max_input_time 120

    Lub w PHP

    ini_set('memory_limit', '256M');
    ini_set('upload_max_filesize', '200M');
     
    Mariusz lubi to.
  8. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
  9. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    W php.ini mam od dawna ustawione:

    memory_limit=512m

    Przy włączonym PHP 5.6 faktycznie pokazuje 512M (Local) i 380M (Master). Ale przy włączonym PHP 7, już tylko 192M.

    I mam wersję Wordpress Hosting Premium
     
  10. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    Sprawdzę to i dam znać jutro w dzień (zrobię edycję tego posta).
     
  11. casar

    casar Profesjonalista

    Wiadomości:
    463
    Docenione treści:
    122
    W PHP 7. na serwerach home jest jakiś problem z wczytywaniem php.ini - w ogóle tego nie robi, dlatego z niego nie korzystam jeszcze.
     
  12. gielo2

    gielo2 Asystent

    Wiadomości:
    146
    Docenione treści:
    18
    Spróbuj więc to ustawić za pomocą .htaccess lub bezpośrednio w .php (dopisując regułkę do pliku xxx.php który jest zawsze ładowany). W wordpressie np. head.php bądź jakiś index.php. Na podstawie tego co podałem powyżej.
     
  13. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    Próbowałem zarówno w .htaccess i różnych plikach .php I niestety nie przynosiło to żadnych zmian.
     
  14. gielo2

    gielo2 Asystent

    Wiadomości:
    146
    Docenione treści:
    18
    No to w takim razie niech już home sprawdzi czemu to nie działa, zobaczymy co Mariusz odpowie :)
     
  15. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    @roweroweporady @gielo2 @casar - potwierdzam, że mamy problemy z określaniem wartości memory_limit na PHP 7 - najprawdopodobniej przez niedogodności związane z wczytywaniem php.ini. Dopóki tego nie poprawimy, sugerujemy korzystać z PHP 6. Numer zgłoszenia odnośnie nie ładowania php.ini to ZRSI-4030 (ustawiłem mu wyższy priorytet).
     
  16. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    @roweroweporady @gielo2 @casar - otrzymałem przed chwilą informację, że poprawki związane z błędem "nie wczytywania php.ini na PHP 7" zostaną wprowadzone, ale nie szybciej niż za 1,5 - 2 miesiące.
     
  17. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    @roweroweporady @gielo2 @casar - otrzymałem powiadomienie, że prace nad wdrożeniem trwają - jesteśmy już bliżej niż dalej, aby rozwiązać kwestie nie ładowania php.ini na PHP7. Poinformuję o wdrożeniu poprawki tutaj w temacie na forum.
     
  18. roweroweporady

    roweroweporady Bywalec

    Wiadomości:
    18
    Docenione treści:
    1
    Hej, chyba się coś ruszyło, bo w tabelce Local Value pokazuje mi się 512m.
     
  19. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 060
    Docenione treści:
    300
    Potwierdzam, że poprawka została wdrożona i php.ini jest poprawnie ładowane na PHP7. Ustawiam temat jako rozwiązany.
     

Poleć forum znajomym