1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

W TRAKCIE Potrzebna pomoc - aplikacja phpBB

Dyskusja w 'Usługi dodatkowe oraz panel administracyjny' rozpoczęta przez użytkownika Simson, 6 Wrzesień 2017.

  1. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Witam wszystkich serdecznie.
    Sprowadza mnie tu problem z aplikacją do stworzenia forum w dostępnym u Was w autoinstalatorze (phpBB).

    Zakupiona domena została przypisana do serwera, zainstalowałem certyfikat SSL. Forum już „jest postawione”, działa prawidłowo, jednakże istnieje problem z restartem hasła, zapamiętywaniem użytkownika na stronie, brak możliwości wysyłania maili (nawet testowych) z poziomu aplikacji phpBB

    Podejrzewam problem w ustawieniach serwera i ciasteczek, ale poza tym, że domyślam się problemu właśnie w tych miejscach nie potrafię sobie z nim poradzić (niektóre zmiany wyłączają możliwość nawet logowania się do forum).

    Ustawienia obecne (można się logować, pisać, zakładać tematy itp, ale nie można restartować hasła, zapamiętywać osoby, brak możliwości wysyłania maili)

    Ciasteczka:

    Domena ciasteczka: nazwa_domeny.pl
    (bez „www” na początku)

    Nazwa ciasteczka: phpbb3_5e8zh

    Ścieżka do ciasteczka /
    (-tu nie wiem czy należy wskazać jakieś podkatologi? Gdyż aplikacja znajduje się w katalogu „public_html” w folderze „autoinstalator”, zaś w tym folderze jest jeszcze folder „phbb” i dopiero program). Czyli standardowa ścieżka z Waszej instalacji.


    Bezpieczne ciasteczko Wyłączone
    (posiadam SSL, jednakże włączenie tej funkcji powoduje niemożność zalogowania się przez użytkowników forum).

    Powiadomienie o ciasteczkach jest wyłączone
    (nie zapisuje włączenia tej funkcji)


    Serwer:

    Kompresja GZip ustawiona na NIE

    Uruchamiaj zadania cykliczne – NIE


    Ustawienia ścieżek:

    Zezwalaj na przepisywanie adresów URL: NIE


    Ustawienia adresu URL serwera:

    Narzucaj protokół serwera: tak

    Protokół serwera: https://

    Nazwa domeny:
    nazwa_domeny.pl (bez „www” na początku)

    Port serwera: 80

    Ścieżka do skryptu: /

    (podejrzewam, że skrypt jest w /autoinstalator/phbb – jednakże ta zmiana nic nie daje)


    Zezwolenie na resetowanie hasła w aplikacji jest włączone, email przez witrynę też jest włączony.

    Ustawienia SMTP są wyłączone

    Czy może ktoś poradzi w czym tkwi problem czy problemy ?
    Pozdrawiam serdecznie.
     
  2. Grzesiek

    Grzesiek BOK home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 316
    Docenione treści:
    314
    Sądząc po tym że problem dotyczy poczty, być może jest to kwestia ustawień wysyłania wiadomości e-mail, a więc domyślnie działa funkcja mail a nie smtp. Wystawiłem zapytanie, bo napiszę szczerze, że nie wiem od czego zacząć weryfikacje, być może uzyskam jakąś podpowiedź. FEEDBACK-1262
     
  3. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Świetnie, więc z niecierpliwością czekam na kolejne wieści.
     
  4. LorK

    LorK Arcymistrz Beta-tester

    Wiadomości:
    955
    Docenione treści:
    84
    @Grzesiek jeśli nie wysyła @ to pewnie phpBB nie ustawia nagłówków. Jest to dość powszechny problem z działaniem poczty na serwerach Home.pl. Wiele razy był zgłaszany. Mam wrażenie, że dla phpBB też (chyba nawet ja to czyniłem), ale szukajka nie działa więc nie mogę tego poprzeć linkami.

    PS. gdzie Twój awatar?
     
  5. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Panowie, tli się we mnie nadzieja na rozwiązanie problemu :)
     
  6. LorK

    LorK Arcymistrz Beta-tester

    Wiadomości:
    955
    Docenione treści:
    84
    @xandros, podpowiedz @Simson 'owi jakiej magii zrobiłeś, że wysyłanie emaili Ci działa :)
     
  7. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Prostuję, to już nie można nazwać "tleniem się nadziei". To już nadzieja ocierająca się o receptę, ale nie zapeszajmy.
    Swoją drogą, skrypt na pierwszy rzut oka wydaje się dość skomplikowany, ale po kilku dniach "zabawy" (nie ominęło mnie stawiania forum na nowo) uważam go za bardzo dopracowany, mający wszystko co powinien mieć, bez zbędnych bajerów.
     
  8. xandros

    xandros Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    4
    Pamiętam, że mieliśmy kiedyś problem, bo adres, z którego wysyłaliśmy maile, był taki sam, na którego chcieliśmy otrzymać. Nie wiem dlaczego, ale jakoś to ze sobą kolidowało.

    W innym przypadku mieliśmy problem właśnie z mailem na phpBB i w końcu ustawienia zostały takie jak w załączniku.

    Tak btw:

    > Port serwera: 80
    > Protokół serwera: https://

    Port powinieneś zmienić na 443. Wszystkie requesty na 80 powinieneś redirectować na 443 z scheme https://

    Ciasteczka nie mają nic do wysyłania maili, ale moga mieć znaczenie w zapamiętywaniu osob. To są jedynie parametry przechowywane przez przeglądarke, używane do komunikacji z serwerem. Błąd zapewne jest pomiedzy serwer -> serwer pocztowy. Odnośnie osob, być może czegoś w panelu nie załączyłeś.
     

    Załączone pliki:

    LorK lubi to.
  9. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Niestety, zmiany nic nie wniosły. Nawet mail testowy nie dochodzi (nie wspominając o odzysku hasła)

    Cyt:
    "Wszystkie requesty na 80 powinieneś redirectować na 443 z scheme https://"

    Zmieniłem tylko jeden, ten z ustawień adresu URL serwera (inne nie wiem gdzie są i czy są).

    Hasła jedynie nie wprowadzałem w ustawieniach SMTP (muszę? jeśli tak to jakie? do swojej poczty ? )
     
  10. xandros

    xandros Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    4
    Nie używałem generatorów z home.pl, więc...

    Jeszcze jedno mnie zaciekawiło:

    > Zezwalaj na przepisywanie adresów URL: NIE

    Raczej to powinieneś załączyć, bo to mod_rewrite

    > Ścieżka do skryptu:

    To powinien być główny katalog z phpbb. Jeśli masz dostęp do ftp, lub możesz wylistować jakoś katalogi, to sprawdź, gdzie jest glówny katalog i go podepnij.

    W nim masz miedzyinnymi: composer.json, viewtopic.php, feed.php, index.php
     
  11. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    niestety nic to nie dało. Ścieżka do skryptu jest w głównym katalogu, czyli w phpbb, czy może głębiej?
     
  12. casar

    casar Ekspert

    Wiadomości:
    374
    Docenione treści:
    112
    Tak, najlepiej do skrzynki, z której ma być realizowana wysyłka.
     
  13. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Ale skoro ustawienia SMTP są wyłączone, to nie ma chyba sensu coś tam wprowadzać, bo i tak skrypt nie bierze ich pod uwagę.

    Sądzę, że wysyłanie maili zadziała, gdy reszta ustawień będzie poprawnych.

    Podstawowy problem to ten, że phpbb nie wysyła restartu hasła, nie zapamiętuje użytkownika.

    Próbowałem powyższych ustawień nawet w różnych (przypadkowych) konfiguracjach. Niestety bez rezultatu.

    Do skryptu jedynie dograłem spolszczenie i jeden styl, ale nie sądzę, że to ma jakieś znaczenie.
     
  14. casar

    casar Ekspert

    Wiadomości:
    374
    Docenione treści:
    112
    Lepiej mieć kontrolę nad tym z jakiej skrzynki wysyłane są wiadomości, bo przy domyślnych ustawieniach to nie wiesz jaki jest FROM, a w home.pl nie może być dowolny - musi być adres założonej na tym samym serwerze skrzynki. Dlatego IMO lepiej byłoby wysyłać przez SMTP.
     
  15. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Ok, więc jakie mam dokonać ustawienia SMTP ?

    Ale jak to się ma z restartem hasła dla użytkownika, który je zapomniał ? Te wiadomości nie dochodzą w ogóle.
     
  16. casar

    casar Ekspert

    Wiadomości:
    374
    Docenione treści:
    112
    Na bazie zrzutu xandrosa:

    SMTP server: nazwa_serwera.home.pl
    SMTP server port: 587
    Authentication method - nie wiem jak są, ale IMO powinno być PLAIN
    SMTP username: pełny adres skrzynki
    SMTP password: haslo do skrzynki

    A wiadomości mogą nie dochodzić kiedy właśnie FROM jest z góry narzucony, a nie istnieje on na serwerze. Musiałby by BOK sprawdzić przykładową wysyłkę w logach.
     
    Simson lubi to.
  17. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    zmieniłem ustawienia wg wskazówek, pojawia się w aplikacji informacja, że mail został wysłany, ale do skrzynki założonej na tym samym serwerze nie doszedł (wszędzie na stronie ten adres zamieściłem).

    ....o aktywacja hasła chyba działa ;). Sprawdzę później i się odezwę.
     
  18. Simson

    Simson Zaglądacz

    Wiadomości:
    10
    Docenione treści:
    0
    Tak @Cesar, restart hasła działa, maile wysyłane przez użytkowników też działają. Jedyne co nie działa to mail testowy z panelu administratora (nie przychodzi na skrzynkę). Ale to chyba nie jest problem? Czy może ważne ustawienie, które wskazuje, że coś nie tak się dzieje?

    Mail założyłem na serwerze i wszędzie, gdzie trzeba było podawać tam wpisałem ten sam (może temu nie chce przyjść mail testowy ? ).

    Też gdzieś spotkałem opinię, że adres do ciasteczek powinien mieć kropkę z przodu, jest to istotne?

    Tak poza nawiasem wielkie podziękowania za poświęcony czas i znalezienie recepty na problem. Duża wdzięczność z mojej strony.
     
  19. casar

    casar Ekspert

    Wiadomości:
    374
    Docenione treści:
    112
    Trudno wyrokować bez weryfikacji logów - jak wskazałem napisz do BOKu zgłoszenie przez Panel Administracyjny i napisz, że potrzebujesz weryfikacji loga dla testowej wysyłki z daty X i godziny Y i że powinna wyjść z konta z@domena.pl.
     

Poleć forum znajomym