Posiadam hosting poza home i niestety nie mam możliwości ustawienia tam rekordów NS. Podejrzewam, że z tego powodu otrzymuje komunikat dns1: Docelowy serwer DNS nie jest poprawnie skonfigurowany dla domeny ......... i poproś o jego właściwe przygotowanie (utworzenie rekordu SOA). Zatem chciałbym skorzystać z home jako serwera DNS i tu pojawia się problem. Zależy mi jedynie aby 1. Domenę ulgawcierpieniu.pl (wykupioną w home.pl) przekierować na http://nowa.ulgawcierpieniu.smarthost.pl/ 2. Ustawić funkcje poczty aby kierowała do google (pocztę mamy na gmail we własnej domenie) a)Jak wygląda poprawna składnia po "Przekierowanie ruchu (IP/URL/katalog):" i którą opcję wybrać?? Chyba "Włącz przekierowanie na IP/URL" bedzie najlepsze jeżeli chce korzystać z zewnętrznej poczty poza home jak i hostingiem?? b)Jak wygląda prawidłowa składnia MXow dla poczty, staram się "przepisać" literka po literce z pomocy ale niestety też otrzymuje błąd
Przekierowanie ruchu WWW ustaw na przekierowanie URL lub 301 i wprowadź ten swój adres. Przy 301 będzie zmieniał się adres w przeglądarce po wejściu na adres domeny, przy URL będziesz miał cały czas adres domeny - sprawdź co lepiej będzie Ci działać. W przekierowaniu MX wprowadź serwer Google w postaci: adresmx1/adresmx2/adresmx3/adresmx4 . To co widzisz na zrzucie to forma jaką generuje już Panel z priorytetami, których nie musisz akurat wprowadzać.
dzięki Nie wiem czemu wcześniej nie chciało przyjąć przekierowania ale teraz jako URL śmiga pięknie. Co do MX to niepotrzebnie na końcu dawałem kropki Sprawa załatwiona, jeszcze raz ogromne dzięki za pomoc!!