Witam, mam domenę abc.pl, pod nią stronę www (oraz katalog na pliki), dla powyższej domeny utworzyłem subdomenę xyz.abc.pl bez strony (ale również z katalogiem na pliki). W katalogu tym są zdjęcia, które wyświetlam na innej zewnętrznej stronie. I teraz czy jest jakiś skrypt php lub inne rozwiązanie, które pozwalałoby wyświetlać statystyki wyświetleń tych zdjęć? Ile razy? Kiedy? Pozdrawiam KL
W panelu serwera, po prawej stronie, dostępny jest przycisk Pokaż statystyki. Znajdziesz tu podstawowe statystyki dla całego serwera, w tym możliwość podglądu statystyk np. poszczególnych plików. Sprawdź czy takie rozwiązanie jest dla Ciebie wystarczające. W dokumentacji Pomoc.home.pl znajdziesz także objaśnienie ich działania: https://pomoc.home.pl/section/produkty-i-uslugi/uslugi-dodatkowe/darmowe-statystyki/
webalizer mimo swojej dokładności jest ciężki do analizy, ja polecam to rozwiązać przez dodatkowy skrypt który wywoływany z parametrem będącym nazwą obrazka doda w bazy kolejny numer wyświetlenia, wtedy linki są typu skrypt.php?plik=nazwapliku.jpg napisanie tego nie jest specjalnie trudne, a w sieci jest trochę tego typu rozwiązań.
@Grzesiek, dziękuję za informację. To rozwiązanie jest mi znane i właśnie dlatego szukam innego. Chciałbym wiedzieć, jaki ruch na serwerze spowodują te zdjęcia, a są dość ciężkie. @TheL. Dzięki za podpowiedź. poszukam.
piwik nie złapie zdjęć piwik generuje statystyki tylko z kodu umieszczonego na stronie, chyba, że zastosuje przejście przez plik php i w nim umieści statystyki. jednak to też nie do końca pomoże ponieważ odnośnik musi być obrazkiem i może się krzaczyć jeśli będzie tam kod statystyk chyba zagmatwałem
Ok dobra widzę, że tutaj coś nakombinowane. Dobra, ale np. PIWIK pokazuje ilość pobrań danego zdjęcia z serwera. Trzeba by zobaczyć czy da radę coś ustawić, ale racja i tak nie wstawimy kodu. :/