1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

ROZWIĄZANE STRONA AUTORYZACJI +18 LAT

Dyskusja w 'Sklep internetowy eSklep' rozpoczęta przez użytkownika anmaro, 28 Sierpień 2015.

  1. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
    Jak wstawić informację że strona jest tylko dla dorosłych
    Prosiłbym o gotowy skrypt i instrukcję gdzie to wstawić
    Z góry dziękuję za pomoc
     
  2. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    W którym miejscu chcesz to wstawić?
    Czy ma być widoczne przez 24h na dobę?
    Jakieś preferencje (kolor, czcionka - cokolwiek)?
     
  3. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
    Strona głowna
    widoczne tylko przy pierwszym wywołaniu
     
  4. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
    Dobrze by było wstawić jakąś grafikę ale pewnie za dużo wymagam :)
     
  5. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 606
    Docenione treści:
    330
    Podpowiedz tylko czy korzystasz ze stylu RWD czy z jakiegoś Standardowego/Lekkiego? To ważne. Dla Standard/Lekki mam już gotowy.
     
  6. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
  7. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
    Panie Grześku
    Będę bardzo wdzięczny jak mi coś Pan podeśle
     
  8. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    Wstawić można i grafikę - rzecz raczej drugorzędna. Mnie zastanawia coś zupełnie innego. Jeśli użytkownik miałby to widzieć tylko przy pierwszym wywołaniu (tzn. po kliknięciu w zdjęcie - okienko znika "na amen") trzeba by sprawdzić "ciasteczka" - innymi słowy "wstrzyknąć" kod PHP. Sklep tego nie umożliwia bezpośrednio. Takie moje "luźne" przemyślenia, niekoniecznie muszą odzwierciedlać prawdę.
    Pokazałbyś ten "gotowiec" dla innego stylu?
     
  9. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 606
    Docenione treści:
    330
    W załączniku do wiadomości wrzuciłem plik .zip z kodem ale działającym tylko dla stylu lekkiego/standardowego. 3 pliki tekstowe, zgodnie z opisem do umieszczenia w:

    Konfiguracja --> Wygląd --> Własny kod CSS i JS

    A zawartość: modul_html wrzucamy do Integracje --> Integracje własne lub w moduł wstawiony ekstra na stronie.

    Grafikę ładujemy do galerii obrazów. Pliki otrzymają swoje linki wewnętrzne i te wprowadzamy w kodzie.

    Niestety dla RWD nie mam nic. Chociaż jeśli wpiszesz w Google, znajdziesz np. płatne dodatki/kody. Można zastosować, np. te pasujące do Shopera gdyż struktura kodu jest zbliżona (ale nie taka sama).
     

    Załączone pliki:

    Stau lubi to.
  10. anmaro

    anmaro Początkujący

    Wiadomości:
    8
    Docenione treści:
    0
    Dzięki wielkie
    Postaram się jakoś to wkleić

    Pozdrawiam
     
  11. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 606
    Docenione treści:
    330
    Zaznaczam jeszcze raz: dla RWD to nie działa, trzeba by kod stworzyć od nowa. Nie posiadam takiego kodu :(
     
  12. Mariusz

    Mariusz pomoc.home.pl home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 088
    Docenione treści:
    302
    @anmaro zgłosiłem temat wprowadzenia autoryzacji (np. typu +18) na szablonie RWD do kierownika produktu. Pomyślimy o tym i jeśli będziemy mieć dla Ciebie rozwiązanie, bezzwłocznie o tym napiszę w tym temacie. Obserwuj go :)
     
  13. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    W tym skrypcie powyżej, który dotyczy innej templatki/skórki obsługa ciasteczek wydaje się być zaimplementowana przy pomocy jakiegoś frameworka/bibioteki JS. Na pewno nie jest to 'czysty' JS. Niektóre - pozostałe metody także wykraczają poza JS czy bibliotekę jQuery. Być może to jest powodem 'niefunkcjonowania'.

    Jeśli znajdę czas - spróbuję napisać jakieś rozwiązanie.
     
  14. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    Stworzyłem banerek, który można wykorzystać w różnoraki sposób. Jako informację typu "Wejście na stronę od 18 lat" czy reklamę/ważnego 'newsa', gdy chcemy "coś" uwypuklić (rzucić "na twarz" klientom).

    Banerek wyświetla się na środku strony w postaci "dowolnego" obrazka. Po kliknięciu na obrazek - ów znika "na zawsze", tzn. dopóki ktoś nie wyczyści ciasteczek przeglądarki. W czasie wyświetlania strona sklepowa jest przyciemniona.

    Jakoś nie mogłem znaleźć/nie potrafiłem wykorzystać sensownej biblioteki do tworzenia ciasteczek, zatem oparłem ten fragment na 'klasycznym' JS. Kod z pewnością nie należy do idealnych, ale całość spełnia swoją funkcjonalność.

    Testowane na szablonie RWD, ale powinno w zasadzie działać "wszędzie".

    ------------------------------------------

    1) Własny styl CSS
    Kod:
    #home {
    
      position:fixed;
      z-index:99999;
      background-color:rgba(0,0,0,0.5);
      height:100%;
      width:100%;
    
    }
    
    #home img {
    
      position:fixed;
      top:180px;
      width:30%;
      left:35%;
      border:7px solid green;
      border-radius:12px;
      cursor:pointer;
    }
    
    
    .nie-wyswietl {
    
      display:none;
    
    }
    
    .wyswietl {
    
      display:inline;
    
    }
    2) Własny skrypt JS
    Kod:
    function Cookie() {
    
      var ciasteczka = document.cookie.split("; ");
    
          for (i=0; i<ciasteczka.length; i++)
            {
            var ciacho=ciasteczka[i];
                  if (ciacho=="baner=jeden")
                    {
                       return;
                       }
              
            }
       $('#baner').addClass('wyswietl');
       document.cookie = "baner=jeden; expires=Mon, 01 Jan 2035 00:00:01 GMT; "; 
    
    }
    
    function Zniknie() {
    
      $('#baner').removeClass('wyswietl');
    
    
    }
    
    window.onload = Cookie;
    3) Templatka index->index.tpl
    Kod:
    <div id="baner" class="nie-wyswietl">
    <div id="home">
        <img src="https://domena.pl/foto.jpg" onclick="Zniknie();" />
    </div>
    </div>
    Wklejamy to po wierszu <body {if $body_id} id="{$body_id|escape}"{/if}{if $body_class} class="{$body_class|escape}"{/if}> . Oczywiście tag <img src= [...] /> uzupełniamy swoim obrazkiem (ścieżka), kolorki ramki (border) w CSS również można ustalić "po swojemu" (ja dałem zielony).
     
    Ostatnia modyfikacja: 12 Wrzesień 2015
    yankes i Mariusz lubią to.
  15. yankes

    yankes Artysta

    Wiadomości:
    279
    Docenione treści:
    15
    a zrobilbys skrypt zeby w okienku dalo sie odpalic jakas strone np, tworze w "stony informacyjne" i tam zmieniam tresc a modal wyswietla jej tresc zeby byla latwiejsza edycja i mozna by bylo bardziej poszalec :)
     
  16. Stau

    Stau Majster

    Wiadomości:
    340
    Docenione treści:
    98
    Tak idealnie się nie da napisać - przynajmniej moim zdaniem. Musiałbym bowiem mieć dostęp np. do bazy danych, aby tekst, które Ty tam wklepiesz "wyciągnąć" w inne miejsce.

    Można zrobić, aby w okienku wyskakiwała CAŁA podstrona - "głupi" pop-up:
    https://forum.home.pl/threads/pop-up-lub-pop-under.176/#post-1339

    Ewentualnie tego rodzaju "przewijanie":
    https://forum.home.pl/threads/jak-skrocic-lub-dodac-spolier-do-opisu-kategorii.190/#post-849

    Jednak ogólnie moim zdaniem to kiepski pomysł, aby "zawalać" klienta/gościa stosem rzeczy do czytania na "dzień dobry". Co do mojego rozwiązania - można oczywiście podmienić, aby zamiast obrazka pojawiało się pole tekstowe, które ktoś będzie co jakiś czas modyfikował ---> bezpośrednio w templatce.

    Możesz zawsze coś stworzyć w "stronach informacyjnych" przy użyciu edytora, a potem wybrać widok/kod źródłowy, aby mieć gotowy HTML do przeklejenia.
     
  17. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    teoretycznie da się odczytać tekst z innej strony np od jakiegoś znaku o innego znaku jednak jest to skórka za wyprawkę.
     
  18. Trybun

    Trybun Początkujący

    Wiadomości:
    9
    Docenione treści:
    3
    @Stau Dzięki za kod - przydał się.
    Użyłem tego do okna newslettera, lecz w twoim kodzie ciacha automatycznie dodają się po odświeżeniu strony i w przypadku gdy ktoś nie zapisze się do newslettera popup już się nie wyświetli
    Zmieniłem kod JS robiąc tak.
    Kod:
    function Cookie() {
    
    var ciasteczka = document.cookie.split("; ");
    
    for (i=0; i<ciasteczka.length; i++)
    {
    var ciacho=ciasteczka[i];
    if (ciacho=="baner=jeden")
    {
    return;
    }
    
    }
    $('#baner').addClass('wyswietl');
    
    }
    
    function Zamknij() {
    $('#baner').removeClass('wyswietl');
    }
    
    function Kasuj(){
    $('#baner').removeClass('wyswietl');
    document.cookie = "baner=jeden; expires=Mon, 01 Jan 2035 00:00:01 GMT; ";
    }
    
    window.onload = Cookie;
    I teraz w html można użyć takiego zapisu
    Kod:
    <div id="baner" class="nie-wyswietl">
    <div id="home">
    <div style="position: absoulte;
          top: 2px;
          right: 5px;">
    <a href="#" onclick="Zamknij();"> X </a>
    </div>
    <h2> Zapisz się do newslettera! </h2>
    <h1> Dzięki temu zyskasz -8% rabatu na zakupy w naszym sklepie! </h1>
    <form action="https://ADRESTWOJEGOSKLEPU/pl/newsletter/sign" method="post" onsubmit="return Kasuj();">
        <fieldset>
    <label>Poniżej wpisz swój adres e-mail, aby uzyskać rabat =)</label>
    <input type="email" name="email" size="30">
    <button type="submit" class="btn unsign" value="Zapisz Się" />
    <img src="{baseDir}/public/images/1px.gif" alt="" class="px1">
      <span>Zapisz Się!</span>
      </button>
    </fieldset>
    </div>
    </div>
    
    Dzięki temu podczas kliknięcia w krzyżyk popup zamknie się i pokaże przy następnym odświeżeniu
    A w przypadku gdy ktoś zapisze się do newslettera popup zniknie na zawsze =)

    Działanie zmodyfikowanego skryptu można zobaczyć tutaj : https://pkwear.pl/
     
    Ostatnia modyfikacja: 3 Styczeń 2016
    Mariusz lubi to.
  19. Tipp-ex

    Tipp-ex Nowy użytkownik

    Wiadomości:
    2
    Docenione treści:
    0
    Witajcie,

    Sorki że odgrzewam kotleta, ale moja wytrwałość się skończyła, probuje od lepiej niż 2 tyg. zdziałać coś w sprawie Newslettera na rwd ale za każdym razem coś nie wychodzi.
    Z kodu powyżej osiągam efekt że wszystko mi idzie w lewy górny róg strony...oczywiście sam newsletter działa można się zapisać itp. ale nie jestem w stanie wyśrodkować obrazka i tego zapisu do newsletter.
    Chciałbym osiągnąć chociaż taki efekt:( jak w sklep.jpg
    Oczywiście efekt taki osiagam tylko pracując na monitorze 19 przesiadam się na lapka, a panel zapisu do newslettera, z uwagi na mniejsza rozdzielczośc zawsze mi gdzieś na stronie wywala...a to na dół go spych a to w bok...
    a po wklejeniu css/jv/html z tego działu wychodzi takie coś jak w tylkoto.jpg

    Czy ktoś mi pomoże? Swobodnie nanoszę sobie poprawki na stronę korzystając z waszych poradników w większości przydatnych ale to już mnie dobiło...
    Dodam, że jestem zielony ale jakieś podstawy może uda mi się zrobić....
    p.s
    Thel widzę cię prawie w każdym temacie:p pojaw się i tu:D
     

    Załączone pliki:

    • SKLEP.jpg
      SKLEP.jpg
      Rozmiar pliku:
      47,8 KB
      Wyświetleń:
      580
    • tylko to.jpg
      tylko to.jpg
      Rozmiar pliku:
      24,5 KB
      Wyświetleń:
      574
  20. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 606
    Docenione treści:
    330

Poleć forum znajomym