ROZWIĄZANE Wybierz konfigurację zamiast dodaj do koszyka

Dyskusja w 'Sklep internetowy eSklep' rozpoczęta przez użytkownika LLukasz, 31 Październik 2016.

1. LLukasz

LLukasz Bywalec

Docenione treści:
    3
    Cześć wszystkim,
    Część produktów z mojej strony można kupić tylko i wyłącznie po wybraniu odpowiedniej konfiguracji. Czy jest opcja aby w tabeli produktów, tylko produktach do konfiguracji, zamiast napisu na buttonie "Dodaj do koszyka" było "Wybierz konfigurację"?
    Jeśli tak to będę wdzięczny za jakiś kod, bo wolę nic nie rozwalić :)
    Pozdrawiam

2. Grzesiek

Grzesiek Centrum Pomocy home.pl

Docenione treści:
    331
    Tworząc warianty produktów możesz zaznaczyć opcję: wymagalność, co spowoduje że bez wyboru wariantu (cechy produktu, tj. jego konfiguracji) nie dojdzie do zakupu produktu. Będzie pojawiał się komunikat z informacją o tym, że produkt występuje w wielu wariantach i trzeba je wybrać. Treść komunikatu oczywiście zmienić można w ustawieniach językowych --> Frazach.

Zmiana samego przycisku moim zdaniem mija się z celem, gdyż nie wróci przycisk Dodaj do koszyka, co spowoduje że klient nawet po stworzeniu konfiguracji nadal będzie miał ten sam button.

3. LLukasz

LLukasz Bywalec

Docenione treści:
    3
    Dziękuję za odpowiedź, nie chodziło mi jednak o treść komunikatu, który wyświetla się już po kliknięciu "Dodaj do koszyka". Chodzi mi o to, żeby produkty konfigurowalne wyróżniały się na liście produktów innym przyciskiem (przykład w załączeniu).

Załączone pliki:

4. Grzesiek

Docenione treści:
    331
    Od tak tego nie zrobisz, zapewne można by próbować doszukać się jakiś znaczników dla produktów z wariantami i tworząc własny skrypt wymusić na nim zmianę treści przycisku dla wybranych pozycji, ale to pytanie polecam złożyć agencji interaktywnej, np. @gabiec.pl

Sytuacja będzie zbliżona do opisywanego na forum systemu wyświetlania kosztów dostawy OD KWOTY X, zależnych od produktu który przeglądamy. Taka konfiguracja przeszła, ale wymaga ingerencji w sklep i znalezienia punktów zaczepienia.

Temat zostawiam otwarty, może ktoś przedstawi rozwiązanie, ale aby nie tracisz czasu sugeruję nawet z ciekawości zapytać o to agencję.

5. gabiec.pl

gabiec.pl Spryciarz

Docenione treści:
    32
    Witam
    Jest to możliwe do wykonania prostym warunkiem
    Kod:
     {if true == $product->defaultStockOnly()}
    treść na przycisku jeśli nie ma wariantów
    {else}
    treść na przycisku jeśli są warianty
    {/if}

Mariusz i LLukasz lubią to.
  6. LLukasz

LLukasz Bywalec

Docenione treści:
    3
    Dziękuję za odpowiedź, niestety takie rozwiązanie zadziałało tylko przy wariantach z obsługą magazynu, ale zainspirowało mnie do dalszych poszukiwań. Udało mi się to rozwiązać z innym znacznikiem (tylko dla przypadku gdy wybór wariantu jest wymagany żeby dodać produkt do koszyka, o co mi chodziło).
    {if $option.required} wybierz opcje {else} do koszyka {/if}
    W przypadku gdy warianty są zdefiniowane ale niekoniecznie są wymagane sprawdza się zapis:
    {if true == $product->getOptionsConfigurationStruct()} wybierz opcje {else} do koszyka {/if}

Dziękuję za "inspirację", sądzę, że można zamknąć temat :)

7. Grzesiek

Docenione treści:
    331
    @LLukasz możesz napisać dokładnie co gdzie wstawiłeś i co jeszcze zrobiłeś? Przyda się taka instrukcja dla potomnych.

8. LLukasz

LLukasz Bywalec

Docenione treści:
    3
    W edycji zaawansowanej, w tableofproducts.tpl podmieniłem kod odpowiadający za treść buttonu "Add to cart" na warunek:
    {if $option.required}wybierz opcje
    {elseif false == $product->defaultStockOnly()}wybierz opcje
    {else}{if $loyalty_exchange}{translate key="Exchange"}{else}{translate key="Add to cart"}{/if}{/if}

Dzięki temu tam gdzie wymagany jest wybór opcji do dokonania zakupu i/lub włączona jest obsługa magazynu wyświetla się "wybierz opcje".
    Mam nadzieję, że się komuś przyda :)

Mariusz i casar lubią to.

Poleć forum znajomym