1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

ROZWIĄZANE problem z kodowaniem na stronie gbfoto.pl

Dyskusja w 'WordPress, Joomla!, PHP, HTML, CSS' rozpoczęta przez użytkownika Jephrey, 16 Październik 2015.

  1. Jephrey

    Jephrey Asystent Beta-tester

    Wiadomości:
    141
    Docenione treści:
    8
    podpowiedzcie jak ogarnac kodowanie na stronie www.gbfoto.pl aby poprawnie tekst sie wyswietlal strona jest o parta o pliki txt,probowalem poprawiac na polski w samych plikach txt ale nie przynosi to efektu
     
  2. Jephrey

    Jephrey Asystent Beta-tester

    Wiadomości:
    141
    Docenione treści:
    8
    tekst na stronie jest juz ok ale nie wiem jak zmienic zeby na zakladce pojawialo sie Zakład poki co jest bez polskich liter
     
  3. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    Tak na szybko sprawdziłem i...

    A poszukaj "literówek" w żródle ;)
     
  4. casar

    casar Profesjonalista

    Wiadomości:
    496
    Docenione treści:
    132
    Widzę, że kodowanie UTF-8 jest. Na Twoim miejscu sprawdziłbym czy nie masz czasem ustawionego kodowania z BOM (np. w Notepad++).
     
  5. servicepl

    servicepl Stały bywalec

    Wiadomości:
    36
    Docenione treści:
    3
    "Widzę, że kodowanie UTF-8 jest." sprawdz to dobrze ;)
     
  6. casar

    casar Profesjonalista

    Wiadomości:
    496
    Docenione treści:
    132
    Sprawdziłem na szybko, ale teraz faktycznie zauważyłem tego kwiatka ;)
     
  7. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    tak jak wspomniano, otwierasz notepad ++ zaznaczasz cały text i go wycinasz, następnie klikasz Format>Koduj w UTF-8 (bez BOM) i wklejasz wycięty tekst, zapisujesz i już masz poprawnie.
     
  8. casar

    casar Profesjonalista

    Wiadomości:
    496
    Docenione treści:
    132
    Ok, nie bawmy się dłużej:

    HTML:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"/>
     
  9. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    Ale on ma ustawione kodowanie tylko plik jest zapisany nie w tym formacie :)
     

Poleć forum znajomym