1. Forum używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

ROZWIĄZANE Umieszczanie treści pod stopką - jak?

Dyskusja w 'Zmiana wyglądu sklepu i edycja zaawansowana' rozpoczęta przez użytkownika d1zzy, 17 Marzec 2015.

  1. d1zzy

    d1zzy Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    2
    Witam,
    dla rozwijaj.home.pl pytanie okazało się zawiłe trudne a obrazek za mało czytelny - odpowiedź od hołma jak zwykle była od czapy http://rozwijaj.home.pl/1055515-drogi-holmie-jak-dodac-cos-pod-stopka-

    Ponawiam więc i cała nadzieja po Waszej stronie forumowicze!

    Jak umieścić treść POD stopką ale NAD linkami "click shop" - jak na załączonym obrazku - chcę po prostu wstawić grafikę w miejscu zielonego pola.

    Z góry dzięki za pomoc!


    Image1.jpg
     
  2. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 599
    Docenione treści:
    329
    Cześć, sprawdziłem to, przetestowałem. Faktycznie odpowiedź na rozwijaj.home.pl nie jest do końca tym czego potrzebujesz. Edycja tego pola, odbywa się w innym miejscu i nie wymaga ingerencji w kod źródłowy strony. Wszystko robisz w Panelu Administracyjnym sklepu. Zapraszam:

    1. Przejdź do zakładki Konfiguracja --> Wygląd --> Aktywny styl graficzny,
    2. Po lewej stronie ekranu wybierz Stopka, pokaże Ci się edytor zawartości, polecam przejść na tryb html czyli kliknij Włącz edytor.
    3. Wstaw opis, zdjęcia, linki itp. elementy, które chciałbyś wyświetlać pod stopką strony (w zasadzie to nadal w stopce).
    4. Zapisz zmiany.

    Informacje dot. odpowiedzi na rozwijaj.home.pl przekażę do weryfikacji co poszło nie tak.
    Sprawdź to rozwiązanie, czy jest wszystko ok?
     

    Załączone pliki:

    d1zzy lubi to.
  3. d1zzy

    d1zzy Bywalec

    Wiadomości:
    16
    Docenione treści:
    2
    Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Oczywiście działa.
     
    Grzesiek lubi to.
  4. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 599
    Docenione treści:
    329
    Nie stanowi to problemu. Dokumentacja dot. sklepu dostępna na www.pomoc.home.pl jest w trakcie aktualizacji. M.in. ze względu na ostatnią aktualizację samego sklepu, dlatego już dopisałem ten temat także do uzupełnienia. Jest o nim mała wzmianka w artykule dot. sekcji Konfiguracja --> Wygląd, rozbudujemy to bardziej.
     
  5. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Nie do końca to u mnie działa: plik w załączniku.
    Jak zrobić żeby to co wstawiam w stopkę (loga producentów) nie było na czarnym tle tylko na białym?
     

    Załączone pliki:

  6. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 599
    Docenione treści:
    329
    Kolor prawdopodobnie narzucony jest przez Twoje ustawienia szablonu. Podejrzewam, że trzeba by po wrzuceniu loga, spróbować złapać to cssem i ręcznie zmienić. Ale widzę że wrzuciłeś teraz w moduł po prostu?
     
  7. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Wrzuciłam teraz w moduł, ale nie jest to docelowo tak jak chcę by to wyglądało. Chcę to umieścić pod menu stopki ale na białym tle. Czy jest możliwość żeby to wrzucić tam gdzie jest click hop by home.pl ? I nie chodzi mi o usuwanie ani nic, po prostu umieścić to nad tym?
     
  8. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 599
    Docenione treści:
    329
    @farsta możesz dodać kilka albo wszystkie loga do stopki? do 15 jestem non-stop na forum to rzucę okiem aby jak najmniej zamieszania robić w sklepie.
     
  9. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Wrzuciłam
     
  10. Grzesiek

    Grzesiek Centrum Pomocy home.pl Administrator forum

    Wiadomości:
    3 599
    Docenione treści:
    329
    Uwaga! Poniższe rozwiązanie jest przykładem.

    Z racji tego że nie zajmuję się ani prywatnie ani zawodowo tworzeniem stron, udało mi się jedynie skleić jakiś kod z kilku innych. Czy jest poprawny? Sami oceńcie. Grunt, że na moje oko jest skuteczny :) Pewnie coś można z niego usunąć, ale to już proszę we własnym zakresie wykonywać:

    W edycjii zaawansowanej --> plik footer.tpl, edytujemy i wklejamy kod:


    Kod:
    <div class="centered">
      
        <div style="width:600px; margin:0 auto;">
        <table align="center">
    <tr><td><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/Gaoo-1.png" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/><img src="http://fajerwerkilider.pl/public/assets/loga%20producent%C3%B3w/galaxis.jpg" width="10%"/></td>
    </tr>
    </table></div></div>
    rozwiazanie.png

    Trzeba tylko podmienić linki do obrazków. Jeśli coś się rozsypie lub nie będzie na swoim miejscu, np. wyśrodkowane, to pobaw się parametrem div style="width:600... zmieniając wartości. To jest szerokość obiektu, więc trzeba go będzie dopasować do szerokości wszystkich obrazków razem wziętych. Przy obrazkach też jest width"..." ustaliłem 10% ale mogą to być inne wartości lub konkretne wymiary, wtedy łatwiej policzysz sumę szerokości obrazków.

    Ogólnie kod wstawiony w tym miejscu jest poza zasięgiem stylu stopki a więc czarnego tła.
     
  11. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    Widzę, że została zastosowana moja stopka, aby wszystko działało poprawnie wystarczy wymagany kod wstawić do footer.tpl pod ostatnim divem zamykającym moją stopkę.
     
  12. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Działa! Dziękuję bardzo bardzo :)

    A pomysł jakiś by zmniejszyć odległość (bały pasek) między stopką a logotypami?
    www.fajerwerkilider.pl

    TheL - Twoja Twoja, bardzo ładna :)
     
  13. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    daj margin-top na np -20 lub więcej :D dla Twojego kodu :D cieszę się, że ta stopka jest tak chętnie wykorzystywana :D
     
    farsta lubi to.
  14. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Działa ! :D
     
  15. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    Musi działać, można bawić się też warstwami używając z-index jednak to jest chyba szybsze :D
     
    farsta lubi to.
  16. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Chyba jednak nie jest tak kolorowo. Odpal stronę na telefonie/tablecie i zjedź na dół do producentów ...
     
  17. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    Nie umieszczaj grafik w tabeli, a zrób to stylem, dodatkowo możesz zastosować inne ustawienie dla wersji w mniejszej rozdzielczości.
     
  18. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Ja wiem, że robię dobre wrażenie, że niby rozumiem, ale trochę czuje się jakbyś napisał to po hebrajsku :D
     
  19. TheL

    TheL @Lider VIP Beta-tester

    Wiadomości:
    2 400
    Docenione treści:
    532
    więc tak:
    jeśli wstawiasz np jakiś obrazek daj mu w stylu odpowiedni float np (proste rozwiązanie nie koniecznie do końca dobre patrząc na kod jednak nie mam za dużo czasu):
    Kod:
    <div style="float:center;margin-left:auto;margin-right:auto;text-align:center;">
    <a href="jakiślink"><img src="obrazek" style="float:left;padding:5px;"></a>
    <a href="jakiślink"><img src="obrazek2" style="float:left;padding:5px;"></a>
    <a href="jakiślink"><img src="obrazek3" style="float:left;padding:5px;"></a>
    <a href="jakiślink"><img src="obrazek4" style="float:left;padding:5px;"></a>
    </div>
    
    Co Ci to da? między innymi to, że jak pomniejszysz stronę obrazki "zwiną" się do kolejnych linii aby zmieścić się na ekranie.
    z tabelą tak się nie uda (raczej uda się ale to za dużo zabawy, a efekt będzie podobny jak nie gorszy :)
     
  20. farsta

    farsta Praktyk

    Wiadomości:
    31
    Docenione treści:
    4
    Niby okay, ale teraz szary pasek "pokaż pełną wersję strony" brzydko się zachowuje przy zmniejszaniu okna przeglądarki... a do pewnego momentu prześwitują pod nim obrazki.
     

Poleć forum znajomym